Суђење Дудаковићу: Повреде на појединим страдалим Србима указују на оштећења од метака и експлозивних средстава

01.04.2024. 19:28
0
ИЗВОР: srna.rs

Повреде које су откривене на посмртним остацима појединих Срба ексхумираних из масовне гробнице са подручја Босанског Петровца указују на оштећења од метака и експлозивних средстава, речено је на наставку суђења Атифу Дудаковићу и осталих припадницима тзв. Армије БиХ.

Доктор судске медицине Жељко Каран рекао је да су на посмртним остацима Саве Кнежевића пронађена оштећења која указују да је вјероватно била изложена дејству рафалног или експлозивног средства.

Он је у Суду Бих у наставку суђења бившем команданту и припадницима Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифу Дудаковићу и осталим образложио документацију са ексхумације и идентификације тијела са подручја Босанског Петровца.

Каран је навео да се за већину ексхумираних тијела из масовне гробнице у Петровом пољу у октобру 1998. године не може утврдити узрок смрти, осим што су на костима Бранка Шикмана уочена оштећења.

- Вјероватноћа је да је ријеч о стријелној повреди - рекао је Каран.

Он је навео да су из ове гробнице идентификовани и Илија, Дара и Роса Рунић, те Ђуја Шикман, који су били 1909, 1905. и 1912. годиште, преноси Бирн.

Представљена је документација за Милеву Бијелић, Владу и Саву Кнежевић, Драгу Миљевића и Јелку Соломун, за које је такође наведено да је ријеч о старијим особама.

Каран је рекао да би се узрок смрти Драге Миљевића могао повезати са дејством пројектила.

За злочине почињене на подручју Босанског Петровца, Кључа, Босанске Крупе и Санског Моста оптужени су Дудаковић, Санел Шабић, Ибрахим Шиљедић, Сафет Салихагић, Адис Зјакић, Хасан Ружнић, Реџеп Злојић, Самир Солаковић, Фатмир Муратовић, Мухарем Алешевић, Хусеин Балагић, Един Домазет, Ејуб Кожењић, Ибрахим Надаревић и Саид Мујић.

Оптужница их терети за убиство више од 300 Срба, међу којима највише цивила, углавном старије доби, као и војника који су се предали или били заробљени.

Суђење би требало да буде настављено 15. априла.

Коментари 0
Повезане вијести
Предмет "Ћамил Рамић и други": Настављено улагање материјалних доказа тужилаштва Предмет "Ћамил Рамић и други": Настављено улагање материјалних доказа тужилаштва
Суђење Ћамилу Рамићу: Вјештак говорио о повредама заробљених Срба Суђење Ћамилу Рамићу: Вјештак говорио о повредама заробљених Срба
Суђење за масакр код Младеновца почиње 23. маја Суђење за масакр код Младеновца почиње 23. маја
Најчитаније
 • Ухапшен због крађе телефона у Дечанској улици
  11h 43m
  3
 • Осуђен на 12 година за убиство у Сокоцу
  7h 8m
  1
 • Лице из Пала пријављено полицији јер није испоручило резану грађу
  11h 34m
  0
 • Милутин Миланковић - Један од највећих свјетских умова
  12h 26m
  0
 • Пријети ли каменолом у Кијеву да блокира пут ка Херцеговини?
  2h 43m
  0