Suđenje Dudakoviću: Povrede na pojedinim stradalim Srbima ukazuju na oštećenja od metaka i eksplozivnih sredstava

01.04.2024. 19:28
0
IZVOR: srna.rs

Povrede koje su otkrivene na posmrtnim ostacima pojedinih Srba ekshumiranih iz masovne grobnice sa područja Bosanskog Petrovca ukazuju na oštećenja od metaka i eksplozivnih sredstava, rečeno je na nastavku suđenja Atifu Dudakoviću i ostalih pripadnicima tzv. Armije BiH.

Doktor sudske medicine Željko Karan rekao je da su na posmrtnim ostacima Save Kneževića pronađena oštećenja koja ukazuju da je vjerovatno bila izložena dejstvu rafalnog ili eksplozivnog sredstva.

On je u Sudu Bih u nastavku suđenja bivšem komandantu i pripadnicima Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifu Dudakoviću i ostalim obrazložio dokumentaciju sa ekshumacije i identifikacije tijela sa područja Bosanskog Petrovca.

Karan je naveo da se za većinu ekshumiranih tijela iz masovne grobnice u Petrovom polju u oktobru 1998. godine ne može utvrditi uzrok smrti, osim što su na kostima Branka Šikmana uočena oštećenja.

- Vjerovatnoća je da je riječ o strijelnoj povredi - rekao je Karan.

On je naveo da su iz ove grobnice identifikovani i Ilija, Dara i Rosa Runić, te Đuja Šikman, koji su bili 1909, 1905. i 1912. godište, prenosi Birn.

Predstavljena je dokumentacija za Milevu Bijelić, Vladu i Savu Knežević, Dragu Miljevića i Jelku Solomun, za koje je takođe navedeno da je riječ o starijim osobama.

Karan je rekao da bi se uzrok smrti Drage Miljevića mogao povezati sa dejstvom projektila.

Za zločine počinjene na području Bosanskog Petrovca, Ključa, Bosanske Krupe i Sanskog Mosta optuženi su Dudaković, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Koženjić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Optužnica ih tereti za ubistvo više od 300 Srba, među kojima najviše civila, uglavnom starije dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni.

Suđenje bi trebalo da bude nastavljeno 15. aprila.

Komentari 0
Povezane vijesti
Suđenje Ćamilu Ramiću: Vještak govorio o povredama zarobljenih Srba Suđenje Ćamilu Ramiću: Vještak govorio o povredama zarobljenih Srba
Suđenje za masakr kod Mladenovca počinje 23. maja Suđenje za masakr kod Mladenovca počinje 23. maja
Suđenje Tačiju: OVK zlostavljao Rome pod optužbom da su radili za Srbe Suđenje Tačiju: OVK zlostavljao Rome pod optužbom da su radili za Srbe
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    17h 25m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    16h 9m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    10h 54m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    7h 53m
    0
  • Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
    7h 59m
    0