„Шуме Републике Српске“: Нико није рекао да неће бити повећања плата

29.06.2022. 17:08
1
ИЗВОР: srna.rs

Из Јавног предузећа Шуме Републике Српске" саопштено је да се најаве штрајкова представника синдикалних организација могу тумачити као притисак, али да није јасно у које сврхе, јер нико није рекао да неће бити повећања плата запосленима у овом јавном предузећу.

- Истичемо да нико у Јавном предузећу није против повећања плата, нити је било ко рекао да га неће бити. Договорено је да се прво обезбиједе додатна средства, а то је, сходно захтјевима представника синдикалних организација око 12.400.000 КМ, како би исплатили увећане плате на годишњем нивоу - наводи се у саопштењу поводом најава штрајкова представника синдикалних организација које дјелују у оквиру овог предузећа.

Из Шума Републике Српске" подсјећају да су у јуну са представницима обје синдикалне организације одржани састанци на којима су изнесени захтјеви за измјену коефицијената и повећање цијене рада.

- Усаглашено је да је неопходно извршити повећање плата и договорено да се прије тога морају обезбиједити додатна средства повећањем цијене шумских дрвних сортимената, те да се након тога одржи поново састанак представника синдикалних организација и Управе овог предузећа - наводи се у саопштењу.

Из Шума Републике Српске" истичу да је предузећу потребно додатних око 12.400.000 КМ на годишњем нивоу да би се извршило повећање цијене рада на тада тражени износ од 160 КМ.

- Тренутни износ за плате запослених је 82.891.334 КМ без топлог оброка, регреса и других давања. Ако се у обзир узме да је планирана добит за ову годину 5,5 милиона КМ, јасно је да ће предузеће без додатних средстава пословати са губитком - појашњава се у саопштењу.

Из овог јавног предузећа подсјећају да је Колективним уговором за запослене у предузећу Шуме Републике Српске", који су потписали представници обје синдикалне организације, дефинисано да се цијена рада смањује до 20 одсто уколико дође до губитка у пословању, а то значи да се смањују плате радницима.

- Један од проблема је што се, због раста цијена на тржишту свих енергената, не могу смањити расходи предузећа, него је једини начин повећање прихода. Како се по основу продаје шумских дрвних сортимената остварује више од 90 одсто прихода Јавног предузећа, кориговање њихових цијена је у овом моменту једино рјешење да би имали средства за повећање цијене рада, а самим тим и плата запослених - наводи се у саопштењу.

Како би могли остваривати приходе од продаје шумских дрвних сортимената, кажу у овом предузећу, мора се неометано одвијати процес производње, а у вези с тим и извођачи услуга радова у шумарству су тражили повећање цијена њихових услуга.

- У мају је покренута иницијатива за повећање цијена шумских сортимената, те очекујемо сагласност Владе Републике Српске у вези с тим - подсјећа се у саопштењу.

Из Шума Републике Српске" наводе да је нетачна и тврдња синдиката да су плате повећане само за 10 КМ, додајући да је 1. јануара цијена рада повећана са 130 КМ на 140 КМ, што је у просјеку од 40 КМ до 150 КМ или више по запосленом, у зависности од коефицијента радног мјеста.

У саопштењу се напомиње да већ сада неки од организационих дијелова имају цијену рада од 150 КМ, али зато што имају остварене планове пословања и ову цијену рада су планирали производно-финансијским плановима за ову годину.

Синдикат шумарства, прераде дрвета и папира Републике Српске најавио је да ће радници шумских газдинстава у Републици Српској сутра ступити у штрајк упозорења са захтјевом за хитно повећање цијене рада са 140 на 175 КМ.

Одлуку о ступању у штрајк упозорења донијела су шумска газдинства Врбања" из Котор Вароша, Вучевица" из Чајнича, Клековача Потоци" из Источног Дрвара, Романија" са Сокоца, Оштрељ-Дринић" из Дринића, Милићи" из Милића, Бирач" из Власенице, Височник" из Хан Пијеска, те радници запослени у Центру за газдовање кршом Требиње и Шумска управа Шековићи".

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Panj 01.07.2022. 02:53
    Ama kakvo vaše povećanje plata, pa sve vas pohapsiti treba bagro lopovska
Повезане вијести
Тривић: Реалан износ најниже плате 750 КМ Тривић: Реалан износ најниже плате 750 КМ
Што прије започети преговоре о повећању плата Што прије започети преговоре о повећању плата
Од данас подношење захтјева за подстицаје на повећање плата Од данас подношење захтјева за подстицаје на повећање плата
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    3h 46m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    21h 51m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    18h 0m
    0
  • Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
    21h 39m
    4
  • Снијег поново забијелио БиХ
    16h 7m
    0