"Шуме Српске" поред 17 милиона КМ дају "Проинтеру" још 200.000 КМ

05.01.2022. 15:25
1
ИЗВОР: CAPITAL.ba

"Шуме Српске" ће, на већ додијељених 17 милиона КМ компанији "Проинтер ИТСС" дати још 200 хиљада КМ због "надоградње интегралног информационог система" јер је основано ново шумско газдинство "Рудо", пише портал Capital.

Како би им могли исплатити додатних 200 хиљада КМ "Шуме Српске" ће са "Проинтером" склопити нови уговор.

Управа се правда да ће овим уговором бити обухваћена свака нова организациона промјена до које у будућности дође, односно да неће бити нових трошкова по овом основу.

У "Шумама" не објашњавају зашто то није предвиђено основним уговором, нити ко је одговоран за тај пропуст.

Capital подсјећа, након што је основано ново шумско газдинство, управа "Шума" и "Проинтер", као носилац конзорцијума који је добио 17 милиона за израду информационог система јавног предузећа,  од Владе Републике Српске су тражили још 200.000 КМ за његову надоградњу.

- "Шуме Републике Српске" ће закључити уговор са фирмом "Проинтер ИТСС", као носиоцем конзорцијума, за додатне услуге израде, инсталације и конфигурације интегралног информационог система, у складу са Законом о јавним набавкама. Закључењем овог уговора стекли су се услови да свака будућа измјена организационе структуре не буде оптерећена новим трошковима и анексима, односно свака промјена биће обухваћена овим уговором - наведено је у информацији "Шума".

 

Навели су и да је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске потврдило да су се стекли услови за закључивање уговора за додатне услуге са "Проинтером" те да је Влада Српске задужила Министарство финансија да у овој буџетској години обезбиједи додатни новац за овај посао.

Влада Републике Српске је у марту ове године основала ШГ "Рудо" издвајањем из ШГ "Панос" Вишеград, а што је и разлог да се надогради интегрални информациони систем предузећа "Шуме РС" за чију је израду изабран „Проинтер“.

Међународни тендер за набавку интегралног информационог система расписан је у јуну 2018. године.

На тендер се јавио само "Проинтер ИТСС" који је за тај посао тражио чак 15,7 милиона КМ, односно три пута више од плана, због чега је јавна набавка поништена.

Власти Српске су процјену "Проинтера" схватиле озбиљно, па су одлучиле да плате чак и више, односно да за информациони систем "Шума" дају више од 17 милиона КМ.

Тако је за израду система за "Шуме Републике Српске", након двије године расписивања и поништавања тендера те повећања вриједности са 5,5 милиона на 17 милиона КМ, 2019. године изабран "Проинтер".

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Goran 05.01.2022. 19:23
    Divna investicija
Повезане вијести
За одбјеглим Томићем још није расписана потјерница За одбјеглим Томићем још није расписана потјерница
Аграрни фонд Источног Сарајева: Подјела сјеменског материјала за 371 пољопривредника Аграрни фонд Источног Сарајева: Подјела сјеменског материјала за 371 пољопривредника
Соколац: Хуманитарна представа за средњошколску екскурзију 24. априла Соколац: Хуманитарна представа за средњошколску екскурзију 24. априла
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    17h 21m
    0
  • Крађа у Палама
    15h 39m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    12h 6m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    14h 54m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    8h 15m
    0