“Шуме Српске” пред банкротом

11.11.2020. 13:52
0
ИЗВОР: CAPITAL

Шуме Републике Српске су пред пословним колапсом и уколико се у најкраћем року не омогући милионско задужење, доћи ће до прекида производње и измирење обавеза према буџету, радницима и пословним партнерима, упозоравају из управе предузећа.

У информацији о утицају вируса корона на пословање предузећа, у коју је портал Kапитал имао увид, наводи се да предузеће закључно са септембром ове године има обавезе од 41 милион марака и углавном су све неодложне.

Добављачима се дугује непуних 19 милиона марака, држави за порезе и доприносе 13,3 милиона КМ, а локалним заједницама 9,5 милиона КМ. У вријеме кризе прозроковане пандемијом сви желе свој новац па је притисак на ово јавно предузеће огроман.

Још у априлу ове године портал Капитал је открио како је у плану кредитно задужење од 22 милиона КМ, које до данашњег дана није реализовано. У плану је ново, од 12 милиона КМ, а да ли ће се пронаћи расположен кредитор биће познато до краја мјесеца када истиче рок за достављање понуда.

- Предузеће мора изнаћи могућност да измири обавезе према свим добављачима како не би дошло до прекида процеса производње у наредном периоду и из тих разлога се одлучило кредитно задужити- наводи се у информацији коју потписује директор Славен Гојковић.

Пословна стратегија им се обила о главу

Иначе, стратегија “Шума” са почетком пандемије је била да се добављачима не обуставља испорука сировине и у случају да нису били у могућности да је плате. То би их на крају могло скупо коштати.

Наиме, сировина је одлазила, а прилив на рачуну су били све мањи. Од 5,7 милиона марака колико се од дрвопрерађивача тражило почетком марта ове године тај дуг је до средине октобра нарастао на 13,6 милиона марака.

Са друге стране, велики купци попут теслићке “Дестилације” и предузећа “РС Силикон” из Мркоњић града су обуставили производњу па је потражња за сировином у овом периоду минимална.

- Проблем је усложњен из разлога што су текући приливи мањи због нередовног измирења обавеза од стране наших купаца те предузеће више није у могућности да редовно измирује обавезе према добављачима, као и друге обавезе- наводе у “Шумама Српске”.

Стање на тржишту најбоље показују подаци Спољнотрговинске коморе БиХ. Они говоре како је извоз дрвне индустрије за девет мјесеци ове године пао за око 62,5 милиона КМ у односу на исти период прошле године.

Ревизори: Радницима доприноси нису уплаћени седам мјесеци 

Иначе, у склопу тендерске документације за кредитно задужење објелодањен је и ревизоски извјештај овог јавног предузећа за прошлу годину, а из којег банкари могу стећи праву слику о стању у “Шумама”, која им се неће свидјети.

У њему се потврђује да јавно предузеће обавезе према радницима и добављачима не измирује на вријеме и у складу са законом.

- У току 2019. године код одређених организационих дијелова предузећа нето лична примања запосленима су се исплаћивала са закашњењем у просјеку од два мјесеца. Исплата обрачунатих доприноса социјалног осигурања каснила су и по седам мјесеци. Према одредбама Закона о порезу на доходак порез на доходак се плаћа у тренутку исплате сваког појединачног дохотка, док се према одредбама Закона о доприносима, доприноси социјалног осигурања запослених плаћају у моменту исплате нето личних примања, односно најкасније два мјесеца од истека мјесеца за који се доприноси обрачунавају-  упозорили су ревизори.

Све оно што се “Шумама РС” дешава данас, ревизори су најавили у свом извјештају.

- Јавно предузеће може бити суочено са проблемима ликвидности, односно да не буде у могућности да измирује своје краткорочне обавезе према добављачима, повјериоцима и кредиторима по доспијећу- стоји у извјештају.

Подсјећамо, “Шуме Српске” су за 2019. годину пријавиле добит од 5,5 милиона марака, што је за четвртину лошији резултат од 2018. године када је приказана добит од 7,7 милиона марака.

У „Шумама Српске“ запослено је око 5.000 људи или пар хиљада више од односу на стварне потребе предузећа.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Радници „Шума Српске“ траже веће плате или иду у штрајк Радници „Шума Српске“ траже веће плате или иду у штрајк
„Шуме Српске“ повећале плате радницима „Шуме Српске“ повећале плате радницима
Одржан једночасовни штрајк упозорења радника Шумског газдинства "Романија" Одржан једночасовни штрајк упозорења радника Шумског газдинства "Романија"
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    19h 26m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    16h 55m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    11h 9m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    16h 13m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    7h 21m
    0