"Шуме Српске" умјесто милионског губитка приказале лажну добит у 2020. години

01.02.2022. 20:23
1
ИЗВОР: CAPITAL.ba

„Шуме Српске“ наставиле су вишегодишњу праксу фризирања финансијских извјештаја па су тако и у 2020. години умјесто милионског губитка приказале непостојећу добит, пише портал Capital.

Главна служба за ревизију јавног сектора Републике Српске утврдила је низ пропуста у пословању предузећа „Шуме Српске“, а једна од главних је да су умјесто губитка, приказали добит.

Такође, утврђено је и да су уговори о дјелу склапани са особама које већ раде у „Шумама“ као и да су стимулације појединим радницима одобраване мимо закона.

Због бројних неправилности јавно предузеће је од ревизора добило мишљење са резервом о финансијским извјештајима и негативно мишљење о усклађености.

У извјештају је, између осталог, наведено да су „Шуме“ приказале су да су у 2020. години оствариле добит од 174.089 КМ, док су ревизори утврдили да је тај резултат прецијењен за чак 1,2 милиона марака.

- По налазу ревизије добитак текућег периода је прецијењен за 1,2 милиона КМ, јер су приходи прецијењени најмање за 388.230 КМ, а расходи потцијењени најмање за 848.143 КМ - наведено је у извјештају.

„Шуме Српске“ годинама на овај начин покушавају да се представе као предузеће које добро послује, али је слика потпуно другачија након што их посјете рвизори.

Слика

Ревизорски извјештај/Фото: Capital

Пропусти су утврђени и код пописа имовине. Између осталог, пописне листе нису овјерене и датиране од стране овлаштеног лица, у комисије за попис именована су и лица која рукују имовином, дио имовине није пописан, док за дио пописане имовине није извршено усклађивање књиговодственог са стварним стањем.

Ревизори су утврдили и да управа предузећа није именована путем јавног конкурса, као ни осам вршилаца дужности директора организационих дијелова јавног предузећа.

Неправилности су утврђене и код обрачуна минулог рада, док су поједина газдинства исплаћивала накнаде комисијама што није у складу са колективним уговором.

- Уговори о дјелу закључени су са више лица за послове за која су систематизована радна мјеста, што није у складу са Законом о раду. Путни налози нису попуњавани у складу са Уредбом о накнадама за службена путовања у земљи и иностранству за запослене у јавном сектору Републике Српске - наведено је у извјештају.

Дрва испоручена, милиони испарили

Ревизори су утврдили и да наплата од купаца за испоручене шумске дрвне сортименте није вршена у складу са одредбама закључених уговора.

- Проведене активности по основу продаје значајним дијелом нису вршене у складу са Одлуком о начину и условима продаје шумских дрвних сортимената, које се односе на испуњење услова код потписивања уговора, испоруке шумских дрвних сортимената, праћења динамике испоруке, рокова наплате потраживања и активирања инструмената обезбјеђења плаћања. Сходно томе, на дан биланса остала су ненаплаћена доспјела потраживања од 17,6 милиона КМ, од којих је значајан износ ненаплатив - додаје се у извјештају.

Такође, одређени организациони дијелови су закључивали уговоре о дјелу са запосленим радницима јавног предузећа, као и за послове који су систематизовани у оквиру дјелатности „Шума“, што је супротно Закону о раду.

- Наиме, код ИРПЦ евидентирани су уговори о дјелу закључени са по једним запосленим радником из сваког шумског газдинстава, за послове прикупљања података за израду Студије о потенцијалима осталих производа у шумама. Запосленим радницима јавног предузећа исплаћена је накнада од по 400 КМ, што у укупно износи 10.800 КМ. Наведени уговори закључени су у супротности Законом о раду, с обзиром на то да за наведене послове Правилником о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста постоје систематизована радна мјеста - пише у извјештају.

Слична пракса утврђена је и код Дирекције која је имала закључене уговоре о дјелу са лицем ангажованим на пословима пружања стручних услуга из области информатичких технологија, уз мјесечну накнаду од 1.500 КМ, као и са лицем за пружање стручних и савјетодавних услуга из области права, уз мјесечну накнаду од 500 КМ, без ограничења трајања уговора-све док траје воља извршиоца.

- Ти уговори закључени су у супротности са Законом о раду, с обзиром на то да за наведене послове постоје систематизована радна мјеста и она су попуњена. У оквиру уговора о дјелу евидентиран је уговор са лицем запосленим ШГ „Романија“, за обављање послова надзора и контроле над изградњом, реконструкцијом и одржавањем путева у износу од 5.324 КМ - истакнуто је у извјештају.

 

Пише: Марина Чигоја Љубојевић (Капитал)

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Kloc 02.02.2022. 19:16
  Austrougarska je, između ostalog, aneksirala BiH zbog šumskog bogatstva, osnovna grana privrede velikog dijela BiH tada. A ovo sada, nemam riječi. Umjesto da bude najjače privredno društvo postalo je rupa bez dna. Ovdje su potrebni drastični rezovi i korjenite promjene. Strahota!
Повезане вијести
Соколачки ватрогасци у протекла два мјесеца интервенисали 41 пут Соколачки ватрогасци у протекла два мјесеца интервенисали 41 пут
Сокочанка Николина Крунић промовисала збирку пјесама "Мртва кост" Сокочанка Николина Крунић промовисала збирку пјесама "Мртва кост"
Промовисати вриједности за које се залагао Момо Капор Промовисати вриједности за које се залагао Момо Капор
Најчитаније
 • Два пјешака повријеђена у саобраћајној незгоди у Источној Илиџи
  17h 29m
  0
 • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
  21h 6m
  0
 • Владичић појаснио коме ће струја бити скупља, а коме не
  18h 18m
  0
 • Повриjeђене двије раднице: „Смартом“ улетио у пекару (ВИДЕО)
  10h 49m
  0
 • Кречење стана од 50 квадрата око 600 марака
  16h 53m
  2