"Шуме Српске" умјесто милионског губитка приказале лажну добит у 2020. години

01.02.2022. 20:23
1
ИЗВОР: CAPITAL.ba

„Шуме Српске“ наставиле су вишегодишњу праксу фризирања финансијских извјештаја па су тако и у 2020. години умјесто милионског губитка приказале непостојећу добит, пише портал Capital.

Главна служба за ревизију јавног сектора Републике Српске утврдила је низ пропуста у пословању предузећа „Шуме Српске“, а једна од главних је да су умјесто губитка, приказали добит.

Такође, утврђено је и да су уговори о дјелу склапани са особама које већ раде у „Шумама“ као и да су стимулације појединим радницима одобраване мимо закона.

Због бројних неправилности јавно предузеће је од ревизора добило мишљење са резервом о финансијским извјештајима и негативно мишљење о усклађености.

У извјештају је, између осталог, наведено да су „Шуме“ приказале су да су у 2020. години оствариле добит од 174.089 КМ, док су ревизори утврдили да је тај резултат прецијењен за чак 1,2 милиона марака.

- По налазу ревизије добитак текућег периода је прецијењен за 1,2 милиона КМ, јер су приходи прецијењени најмање за 388.230 КМ, а расходи потцијењени најмање за 848.143 КМ - наведено је у извјештају.

„Шуме Српске“ годинама на овај начин покушавају да се представе као предузеће које добро послује, али је слика потпуно другачија након што их посјете рвизори.

Слика

Ревизорски извјештај/Фото: Capital

Пропусти су утврђени и код пописа имовине. Између осталог, пописне листе нису овјерене и датиране од стране овлаштеног лица, у комисије за попис именована су и лица која рукују имовином, дио имовине није пописан, док за дио пописане имовине није извршено усклађивање књиговодственог са стварним стањем.

Ревизори су утврдили и да управа предузећа није именована путем јавног конкурса, као ни осам вршилаца дужности директора организационих дијелова јавног предузећа.

Неправилности су утврђене и код обрачуна минулог рада, док су поједина газдинства исплаћивала накнаде комисијама што није у складу са колективним уговором.

- Уговори о дјелу закључени су са више лица за послове за која су систематизована радна мјеста, што није у складу са Законом о раду. Путни налози нису попуњавани у складу са Уредбом о накнадама за службена путовања у земљи и иностранству за запослене у јавном сектору Републике Српске - наведено је у извјештају.

Дрва испоручена, милиони испарили

Ревизори су утврдили и да наплата од купаца за испоручене шумске дрвне сортименте није вршена у складу са одредбама закључених уговора.

- Проведене активности по основу продаје значајним дијелом нису вршене у складу са Одлуком о начину и условима продаје шумских дрвних сортимената, које се односе на испуњење услова код потписивања уговора, испоруке шумских дрвних сортимената, праћења динамике испоруке, рокова наплате потраживања и активирања инструмената обезбјеђења плаћања. Сходно томе, на дан биланса остала су ненаплаћена доспјела потраживања од 17,6 милиона КМ, од којих је значајан износ ненаплатив - додаје се у извјештају.

Такође, одређени организациони дијелови су закључивали уговоре о дјелу са запосленим радницима јавног предузећа, као и за послове који су систематизовани у оквиру дјелатности „Шума“, што је супротно Закону о раду.

- Наиме, код ИРПЦ евидентирани су уговори о дјелу закључени са по једним запосленим радником из сваког шумског газдинстава, за послове прикупљања података за израду Студије о потенцијалима осталих производа у шумама. Запосленим радницима јавног предузећа исплаћена је накнада од по 400 КМ, што у укупно износи 10.800 КМ. Наведени уговори закључени су у супротности Законом о раду, с обзиром на то да за наведене послове Правилником о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста постоје систематизована радна мјеста - пише у извјештају.

Слична пракса утврђена је и код Дирекције која је имала закључене уговоре о дјелу са лицем ангажованим на пословима пружања стручних услуга из области информатичких технологија, уз мјесечну накнаду од 1.500 КМ, као и са лицем за пружање стручних и савјетодавних услуга из области права, уз мјесечну накнаду од 500 КМ, без ограничења трајања уговора-све док траје воља извршиоца.

- Ти уговори закључени су у супротности са Законом о раду, с обзиром на то да за наведене послове постоје систематизована радна мјеста и она су попуњена. У оквиру уговора о дјелу евидентиран је уговор са лицем запосленим ШГ „Романија“, за обављање послова надзора и контроле над изградњом, реконструкцијом и одржавањем путева у износу од 5.324 КМ - истакнуто је у извјештају.

 

Пише: Марина Чигоја Љубојевић (Капитал)

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Kloc 02.02.2022. 19:16
    Austrougarska je, između ostalog, aneksirala BiH zbog šumskog bogatstva, osnovna grana privrede velikog dijela BiH tada. A ovo sada, nemam riječi. Umjesto da bude najjače privredno društvo postalo je rupa bez dna. Ovdje su potrebni drastični rezovi i korjenite promjene. Strahota!
Повезане вијести
Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе! Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
Нови напредак на "Вебометриксовој" ранг-листи Нови напредак на "Вебометриксовој" ранг-листи
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    6h 36m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    16h 35m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    8h 11m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    15h 32m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    10h 15m
    9