"Šume Srpske" umjesto milionskog gubitka prikazale lažnu dobit u 2020. godini

01.02.2022. 20:23
1
IZVOR: CAPITAL.ba

„Šume Srpske“ nastavile su višegodišnju praksu friziranja finansijskih izvještaja pa su tako i u 2020. godini umjesto milionskog gubitka prikazale nepostojeću dobit, piše portal Capital.

Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske utvrdila je niz propusta u poslovanju preduzeća „Šume Srpske“, a jedna od glavnih je da su umjesto gubitka, prikazali dobit.

Takođe, utvrđeno je i da su ugovori o djelu sklapani sa osobama koje već rade u „Šumama“ kao i da su stimulacije pojedinim radnicima odobravane mimo zakona.

Zbog brojnih nepravilnosti javno preduzeće je od revizora dobilo mišljenje sa rezervom o finansijskim izvještajima i negativno mišljenje o usklađenosti.

U izvještaju je, između ostalog, navedeno da su „Šume“ prikazale su da su u 2020. godini ostvarile dobit od 174.089 KM, dok su revizori utvrdili da je taj rezultat precijenjen za čak 1,2 miliona maraka.

- Po nalazu revizije dobitak tekućeg perioda je precijenjen za 1,2 miliona KM, jer su prihodi precijenjeni najmanje za 388.230 KM, a rashodi potcijenjeni najmanje za 848.143 KM - navedeno je u izvještaju.

„Šume Srpske“ godinama na ovaj način pokušavaju da se predstave kao preduzeće koje dobro posluje, ali je slika potpuno drugačija nakon što ih posjete rvizori.

Slika

Revizorski izvještaj/Foto: Capital

Propusti su utvrđeni i kod popisa imovine. Između ostalog, popisne liste nisu ovjerene i datirane od strane ovlaštenog lica, u komisije za popis imenovana su i lica koja rukuju imovinom, dio imovine nije popisan, dok za dio popisane imovine nije izvršeno usklađivanje knjigovodstvenog sa stvarnim stanjem.

Revizori su utvrdili i da uprava preduzeća nije imenovana putem javnog konkursa, kao ni osam vršilaca dužnosti direktora organizacionih dijelova javnog preduzeća.

Nepravilnosti su utvrđene i kod obračuna minulog rada, dok su pojedina gazdinstva isplaćivala naknade komisijama što nije u skladu sa kolektivnim ugovorom.

- Ugovori o djelu zaključeni su sa više lica za poslove za koja su sistematizovana radna mjesta, što nije u skladu sa Zakonom o radu. Putni nalozi nisu popunjavani u skladu sa Uredbom o naknadama za službena putovanja u zemlji i inostranstvu za zaposlene u javnom sektoru Republike Srpske - navedeno je u izvještaju.

Drva isporučena, milioni isparili

Revizori su utvrdili i da naplata od kupaca za isporučene šumske drvne sortimente nije vršena u skladu sa odredbama zaključenih ugovora.

- Provedene aktivnosti po osnovu prodaje značajnim dijelom nisu vršene u skladu sa Odlukom o načinu i uslovima prodaje šumskih drvnih sortimenata, koje se odnose na ispunjenje uslova kod potpisivanja ugovora, isporuke šumskih drvnih sortimenata, praćenja dinamike isporuke, rokova naplate potraživanja i aktiviranja instrumenata obezbjeđenja plaćanja. Shodno tome, na dan bilansa ostala su nenaplaćena dospjela potraživanja od 17,6 miliona KM, od kojih je značajan iznos nenaplativ - dodaje se u izvještaju.

Takođe, određeni organizacioni dijelovi su zaključivali ugovore o djelu sa zaposlenim radnicima javnog preduzeća, kao i za poslove koji su sistematizovani u okviru djelatnosti „Šuma“, što je suprotno Zakonu o radu.

- Naime, kod IRPC evidentirani su ugovori o djelu zaključeni sa po jednim zaposlenim radnikom iz svakog šumskog gazdinstava, za poslove prikupljanja podataka za izradu Studije o potencijalima ostalih proizvoda u šumama. Zaposlenim radnicima javnog preduzeća isplaćena je naknada od po 400 KM, što u ukupno iznosi 10.800 KM. Navedeni ugovori zaključeni su u suprotnosti Zakonom o radu, s obzirom na to da za navedene poslove Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta postoje sistematizovana radna mjesta - piše u izvještaju.

Slična praksa utvrđena je i kod Direkcije koja je imala zaključene ugovore o djelu sa licem angažovanim na poslovima pružanja stručnih usluga iz oblasti informatičkih tehnologija, uz mjesečnu naknadu od 1.500 KM, kao i sa licem za pružanje stručnih i savjetodavnih usluga iz oblasti prava, uz mjesečnu naknadu od 500 KM, bez ograničenja trajanja ugovora-sve dok traje volja izvršioca.

- Ti ugovori zaključeni su u suprotnosti sa Zakonom o radu, s obzirom na to da za navedene poslove postoje sistematizovana radna mjesta i ona su popunjena. U okviru ugovora o djelu evidentiran je ugovor sa licem zaposlenim ŠG „Romanija“, za obavljanje poslova nadzora i kontrole nad izgradnjom, rekonstrukcijom i održavanjem puteva u iznosu od 5.324 KM - istaknuto je u izvještaju.

 

Piše: Marina Čigoja Ljubojević (Kapital)

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Kloc 02.02.2022. 19:16
    Austrougarska je, između ostalog, aneksirala BiH zbog šumskog bogatstva, osnovna grana privrede velikog dijela BiH tada. A ovo sada, nemam riječi. Umjesto da bude najjače privredno društvo postalo je rupa bez dna. Ovdje su potrebni drastični rezovi i korjenite promjene. Strahota!
Povezane vijesti
Košarkaši „Slavije“ u nedjelju dočekuju „Posušje“ Košarkaši „Slavije“ u nedjelju dočekuju „Posušje“
Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
Novčana podrška maturantima od opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo Novčana podrška maturantima od opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo
Najčitanije
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    8h 17m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    9h 32m
    0
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    15h 23m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    13h 50m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    15h 42m
    0