Суспендована буџетска дисциплина због ублажавања посљедица вируса

24.03.2020. 12:44
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Министри финансија ЕУ данас су одобрили суспензију прописа о буџетској дисциплини, што је историјска одлука којом се дозвољава европској двадесетседморици да потроше колико треба да ублаже економске посљедице вируса корона.

Указујући на “озбиљно економско успоравање”, министри ЕУ одобрили су приједлог Европске комисије поднесен у петак да се суспендује Пакт стабилности и раста, преноси Радио Слободна Европа.

- Прибјегавањем тој клаузули гарантоваће се потребна флексибилност да се предузму све корисне мере за подршку нашим здравственим системима и за заштиту наших привреда - изјавили су министри послије двоипочасовне видео конференције.

То је први дах кисеоника за Италију која је истовремено земља најтеже погођена пандемијом и друга најзадуженија у еврозони послије Грчке, са дугом од 130 одсто БДП.

Већина земаља чланица ЕУ већ су одрешиле кесу да одговоре на екомске тешкоће настале корона вирусом због кога ће државе вјероватно упасти у рецесију ове године.

Чак и Њемачка која је до сада спроводила стриктну буџетску политику одлучила је, први пут од 2013. да позајми новац да би финансирала план економске помоћи који није виђен од Другог свјетског рата.

Суспензија Пакта стабилности је за сада најважнији одговор који су колективно европске земље дале за кризу насталу због пандемије новог вируса корона.

Коментари 0
Повезане вијести
БиХ остала без приступних преговора? БиХ остала без приступних преговора?
Од 2024. године држављанима БиХ за улазак у ЕУ ће требати потврда Од 2024. године држављанима БиХ за улазак у ЕУ ће требати потврда
EУ на мала врата увела санкције грађанима Српске EУ на мала врата увела санкције грађанима Српске
Најчитаније
 • Обиљежена крсна слава и 34 годинe постојања Српске демократске странке (ФОТО)
  18h 15m
  0
 • Није долазио на посао шест година, открили га кад је требао добити награду
  22h 57m
  1
 • Соколац: Од данас редукција воде
  16h 57m
  5
 • Општински одбор СДС Источно Ново Сарајево прославио крсну славу (ФОТО)
  17h 10m
  0
 • Хаос на Зрћу: Туристи претрпјели тешке повреде
  14h 57m
  0