"Сусрети српских земаља" од 7. до 10. априла на Јахорини

04.04.2023. 15:49
1
ИЗВОР: srna.rs

Традиционална културно-спортска манифестација "Сусрети српских земаља" биће одржана на Јахорини од 7. до 10. априла уз учешће Срба из земаља региона, најављено је данас у Београду на конференцији за новинаре у Представништву Републике Српске у Србији.

Овогодишњи, 26. по реду "Сусрети српских земаља" одржавају се под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика и слоганом "Вјера и јединство наша снага", а у организацији Удружења за одбрану ћирилице "Добрица Ерић" из Београда, Представништва Републике Српске у Србији и уз помоћ дугогодишњих пријатеља.

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић рекао је да од 1995. године "Сусрети српских земаља" кроз спортско дружење и садржајне програме на најбољи начин доприносе очувању веза Републике Српске и Србије и очувању идентитета српског народа.

- Програми су не само на Јахорини, већ и на Палама, у Источном Сарајеву и Сокоцу. У три-четири дана биће пуно културно-спортских активности, а сви они који дођу, окупиће се да кажу колико је важно да радимо на очувању нашег језика и писма, да градимо наше односе - навео је Цицовић.

 

Предсједавајући скупштине Удружења за одбрану ћирилице "Добрица Ерић" Љубинко Стојановић подсјетио је да су давне 1995. године започели "Сусрете", као најстарију манифестацију у Републици Српској.

- На почетку то је била организација која је окупљала рекреативце скијаше са одређеним садржајима културе, а сада слободно могу да кажем да је, осим тог спортског дела, прерасла у сабор културе српског народа из целог региона - рекао је Стојановић.

Организатори истичу да ће бити учесника који долазе из Београда, Косовске Митровице, Бањалуке, као и из Куманова у Сјеверној Македонији, који ће се првог дана манифестације окупити у хотелу "Рајска долина" на Јахорини.

У суботу, 8. априла, у 12.00 часова, биће организовано такмичење у велелслалому на стази "Пољице", а за 17.00 часова предвиђен је концерт Српских православних појаца из Београда и КУД-а "Косовски божур" из Косовске Митровице у Културном центру Источно Сарајево.

У недјељу, 9. априла, биће организовано "Српско коло" на Јахорини у хотелу "Рајска долина" у 12.00 часова, а у 17.00 часова у Српском културном центру Пале концерт КУД-а "Градимир" из Београда, "Српски вез" из Куманова и "Веселин Маслеша" из Бањалуке, а посљедњег дана, 10. априла, предвиђен је растанак учесника.

Први "Сусрети српских земаља" организовани су у фебруару 1995. године, а учесници су били први туристи на олимпијској Јахорини.

Учесници из Вуковара, Београда, Новог Сада, Велике Плане и Пала, њих око 140, тада су у веома тешким условима, уз културне, спортске и хуманитарне садржаје допринијели бољем упознавању и стварању блиских веза међу Србима из разних крајева. 

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Lale 04.04.2023. 17:30
    Ma, ne trošite te novce na promociju političkih stranaka, dajte to siromašnom narodu. I gle čuda dolazi i nekadašnj ministar SDS Cicović. Šta je taj gospodin uradio za Pale?
Повезане вијести
Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
У априлу рођене 32 бебе У априлу рођене 32 бебе
Утопио се отац деветоро дјеце Утопио се отац деветоро дјеце
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    8h 36m
    11
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    7h 20m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    23h 33m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    19h 47m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    2h 5m
    0