"Сусрети српских земаља" окупили 300 учесника у Палама

25.03.2022. 21:38
0
ИЗВОР: srna.rs

На Палама је данас почела манифестација "Сусрети српских земаља" која је окупила 300 учесника, а одржава се с циљем афирмације српске културе и традиције.
Предсједник Удружења за одбрану ћирилице "Добрица Ерић" из Београда Љ
убинко Стојановић рекао је новинарима да је слоган овогодишње манифестација "Српском традицијом чувамо православље" и да учествују Срби из свих земаља региона.

Он је навео да су чланови Националног ансамбла "Венац" из Грачанице у спортској дворани Основне школе "Србија" на Палама данас одржали радионицу за ученике, које су учили корацима народног кола.

Потом је у Дому културе на Палама организован наступ хора "Српски православни појци", Националног ансамбла "Венац" из Грачанице, ансамбла народних игара и пјесама "Веселин Маслеша" из Бањалуке и Српског културног друштва "Просвјета" из Вуковара.

Директор Националног ансамбла "Венац" из Грачанице Сњежана Јовановић рекла је да се у Србији одавно одржавају радионице на којима се дјеца подучавају игрању кола и да ансамбл има одговорност да буде присутан свугдје гдје се налази српски народ, тако да су из тог разлога дошли на Пале и Јахорину.

Етнокореолог и професор на Музичкој академији у Београду Здравко Ранисављевић подсјето је да је коло од 2017. године уписано као традиционална народна игра Србије на Унескову листу нематеријалног културног насљеђа.

Он каже да се колом идентификује српски народ гдје год да живи.

Директор Основне школе "Србија" на Палама Сања Марковић захвалила је организаторима за радионицу, посебно што су дјецу учили о томе како се и на који начин треба сачувати српска традиција, те изразила задовољство што се манифестација "Сусрети српских земаља" након три године поново одржава на Палама.

Немања Кнежевић из ансамбла "Веселин Маслеша" из Бањалуке рекао је да први пут учествује на овој манифестацији и да су се вечерас представили са изворним кореографијама, пјесмама које се ослањају на подручје Бањалуке.

Манифестација ће бити настављена сутра у 12.00 часова када су планирана спортска такмичења у велеслалому на стази "Олимпик" на Јахорини, док је завршетак планиран у недјељу, 27. марта.

Културно-спортска манифестација "Сусрети српских земаља" се одржава 25. пут у организацији Удружења за одбрану ћирилице "Добрица Ерић" из Београда, Олимпијског центра "Јахорина" и Представништва Републике Српске у Србији.

Први "Сусрети српских земаља" организовани су у фебруару 1995. године на Јахорини.

Коментари 0
Повезане вијести
Васкршња туцијада у Палама Васкршња туцијада у Палама
Пале: Радомир Вучковић пронашао новац и вратио га власницима Пале: Радомир Вучковић пронашао новац и вратио га власницима
Екипа ОШ „Србија“ прва на такмичењу из области саобраћаја и вјештине у вожњи бициклом (ФОТО) Екипа ОШ „Србија“ прва на такмичењу из области саобраћаја и вјештине у вожњи бициклом (ФОТО)
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    10h 45m
    11
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    9h 29m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    1h 13m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    4h 14m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    21h 56m
    0