Сутра поклоничко пјешачење на ктиторску славу манастира Сасе

14.12.2020. 09:59
0
ИЗВОР: Срна

Сутра се из Сребренице и Братунца организују традиционална крсна или поклоничка пјешачења на ктиторску славу Светог цара Уроша Немањића и Свету литургију у средњовјековном Манастиру Свете Тројице у Сасама.

Вјерници и чланови Српског културно-просвјетног друштва "Свети деспот Стефан Лазаревић" из Сребренице кренуће у 6.00 часова на поклонички пут испод Цркве Светог Архангела Михаила на православном гробљу у Сребреници.

У исто вријеме, након молитве за срећан пут, кренуће чланови Светосавске омладинске заједнице и други вјерници из порте Цркве Успења Пресвете Богородице из Братунца према 15 километара удаљеном средњовјековном манастиру у Сасама код Сребренице.

Ово је десета година да се пјешачи 15 километара дугом дионицом преко Залазја и поред рудника олова и цинка у Сасама на ктиторску славу манастира Сасе.

На Залазју, код спомен-обиљежја Србима из овог села, настрадалим у два посљедња рата, ходочасници ће прислужити свијеће за покој њихових душа и одати почаст убијеним и погинулим.

Колона ходочасника, која креће из Братунца, проћи ће кроз села Побрђе, Вољевицу и Бјеловац да би се код Рудника Сасе саставила са сребреничким ходочасницима и заједно препјешачили посљедња два километра до манастира.

Поклоничко пјешачење из Братунца већ традиционално организује Светосавска омладинска заједница у сарадњи са Српском православном црквом из овог мјеста.

Учесници ће у манастиру у 10.00 часова присуствовати Светој архијерејској литургији, а након тога у 12.00 часова и славском обреду.

За оне који посте биће омогућено причешћивање.

Повратак је организован аутобусима.

Свештеник сребренички Александар Млађеновић рекао је да ће ове године мањи број ходочасника пјешачити због актуелне епидемиолошке ситуације и да ће се поштовати мјере заштите од ширења вируса корона па ће и мање вјерника присуствовати литургији и свечаном ручку.

Коментари 0
Повезане вијести
Ктитор Манастира Свете Тројице: Хвала Богу што нема жртава Ктитор Манастира Свете Тројице: Хвала Богу што нема жртава
Сутра поклоничко пјешачење на ктиторску славу Манастира Сасе Сутра поклоничко пјешачење на ктиторску славу Манастира Сасе
Свеепархијски сабор сјећања одржан у Возући Свеепархијски сабор сјећања одржан у Возући
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    21h 54m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    23h 27m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    19h 53m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    22h 6m
    0
  • Партизан мијења име!
    12h 35m
    4