Sutra pokloničko pješačenje na ktitorsku slavu manastira Sase

14.12.2020. 09:59
0
IZVOR: Srna

Sutra se iz Srebrenice i Bratunca organizuju tradicionalna krsna ili poklonička pješačenja na ktitorsku slavu Svetog cara Uroša Nemanjića i Svetu liturgiju u srednjovjekovnom Manastiru Svete Trojice u Sasama.

Vjernici i članovi Srpskog kulturno-prosvjetnog društva "Sveti despot Stefan Lazarević" iz Srebrenice krenuće u 6.00 časova na poklonički put ispod Crkve Svetog Arhangela Mihaila na pravoslavnom groblju u Srebrenici.

U isto vrijeme, nakon molitve za srećan put, krenuće članovi Svetosavske omladinske zajednice i drugi vjernici iz porte Crkve Uspenja Presvete Bogorodice iz Bratunca prema 15 kilometara udaljenom srednjovjekovnom manastiru u Sasama kod Srebrenice.

Ovo je deseta godina da se pješači 15 kilometara dugom dionicom preko Zalazja i pored rudnika olova i cinka u Sasama na ktitorsku slavu manastira Sase.

Na Zalazju, kod spomen-obilježja Srbima iz ovog sela, nastradalim u dva posljednja rata, hodočasnici će prislužiti svijeće za pokoj njihovih duša i odati počast ubijenim i poginulim.

Kolona hodočasnika, koja kreće iz Bratunca, proći će kroz sela Pobrđe, Voljevicu i Bjelovac da bi se kod Rudnika Sase sastavila sa srebreničkim hodočasnicima i zajedno prepješačili posljednja dva kilometra do manastira.

Pokloničko pješačenje iz Bratunca već tradicionalno organizuje Svetosavska omladinska zajednica u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom iz ovog mjesta.

Učesnici će u manastiru u 10.00 časova prisustvovati Svetoj arhijerejskoj liturgiji, a nakon toga u 12.00 časova i slavskom obredu.

Za one koji poste biće omogućeno pričešćivanje.

Povratak je organizovan autobusima.

Sveštenik srebrenički Aleksandar Mlađenović rekao je da će ove godine manji broj hodočasnika pješačiti zbog aktuelne epidemiološke situacije i da će se poštovati mjere zaštite od širenja virusa korona pa će i manje vjernika prisustvovati liturgiji i svečanom ručku.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ktitor Manastira Svete Trojice: Hvala Bogu što nema žrtava Ktitor Manastira Svete Trojice: Hvala Bogu što nema žrtava
Sutra pokloničko pješačenje na ktitorsku slavu Manastira Sase Sutra pokloničko pješačenje na ktitorsku slavu Manastira Sase
Sveeparhijski sabor sjećanja održan u Vozući Sveeparhijski sabor sjećanja održan u Vozući
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    1h 35m
    9
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    21h 44m
    3
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    22h 49m
    4
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    19m
    0
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    16h 32m
    0