Сутра Свети Јован Златоусти

25.11.2021. 10:59
0
ИЗВОР: Срна

Српска православна црква /СПЦ/ сутра ће обиљежити празник посвећен Светом Јовану Златоустом, великом светитељу и реформатору који је познат и као најчувенији проповједник у историји Цркве.

Свети Јован Златоусти био је цариградски патријарх и један од три Света јерарха. Он је и аутор књиге "О свештенству", а надимак Златоусти добио је због реторичких способности.

Свети Јован Златоусти био је велики борац против јеретика, а често је проповиједао о личној и друштвеној етици, бранећи сиромашне и израбљиване, а осуђујући богате и оне који држе власт.

Послије сукоба са царицом Евдоксијом, прогнан је у мјесто Коман у Јерменији гдје је умро 407. године. Његове мошти су крсташи 1204. однијели из Цариграда у Рим, гдје су почивале све док 2004. договором нису поново враћене у данашњи Истанбул.

Коментари 0
Повезане вијести
Данас Свети Јован Златоусти Данас Свети Јован Златоусти
Патријарх Порфирије и кардинал Галагер: Неопходна сарадња свих цркава Патријарх Порфирије и кардинал Галагер: Неопходна сарадња свих цркава
СПЦ и вјерници данас прослављају Светог архангела Михаила - Аранђеловдан СПЦ и вјерници данас прослављају Светог архангела Михаила - Аранђеловдан
Најчитаније
 • Ухапшено лице из Источне Илиџе
  10h 45m
  0
 • Ухапшен осумњичени за скрнављење спомен-плоче на Врацама
  6h 24m
  0
 • Враћао се са свињокоља, пао на нож и преминуо
  12h 57m
  0
 • Главаш осудио одлуку Владе РС о укидању канцеларије Републичког завода за заштиту културе у Палама
  10h 19m
  0
 • Премијера филма "Чико, ја сам жив, немој да ме убијеш"
  11h 9m
  0