Сутра Духовске задушнице

21.06.2024. 09:08
0
ИЗВОР: srna.rs

Православни хришћани сутра ће обиљежити Духовске или љетне задушнице, које су увијек у суботу пред Духове /Силазак Светог Духа/.

Тај дан православни хришћани посвећују својим преминулим прецима и према традицији обилазе гробове, прислужују свијеће и служе помене.

Вјерници на тај дан упућују молитве Богу за милост према упокојенима и опрост гријехова које су починили за живота.

Задушнице увијек падају у суботу када се тим поводом организују и богослужења посвећена упокојенима, јер је Исус Христос, дан уочи Васкрсења, које се увијек слави у недјељу, провео у гробу.

У Цркви се на задушнице помињу и ријечи Светог Јована Златоустог, једног од највећих богослова из Четвртог вијека: "Помозите покојнима и помињите их. Не оклијевајте, дакле, да помогнете онима који су отишли и принесите ваше молитве за њих".

Осим Духовских, у календару Српске православне цркве постоје још зимске или Митровске, затим прољећне, које падају седмицу прије почетка Великог или Часног поста, и Михољске или јесење задушнице.

Коментари 0
Повезане вијести
Данас Свети Прокопије Данас Свети Прокопије
Српска православна црква прославља Светог преподобног Сисоја Великог Српска православна црква прославља Светог преподобног Сисоја Великог
Владика Јоаникије: Свештеномученици дабробосански позивају на праштање (ФОТО) Владика Јоаникије: Свештеномученици дабробосански позивају на праштање (ФОТО)
Најчитаније
 • Багер ударио бициклисту, човјек страдао на мјесту
  19h 26m
  0
 • МУП Српске уводи нову праксу за плаћање казни
  18h 13m
  0
 • Непознати детаљи из живота Стевана Калембера
  18m
  0
 • Крао по плажама у Будви, пао у полицијској засједи
  14h 23m
  0
 • Ухапшено седам особа, заплијењено око 20 килограма марихуане
  17h 17m
  0