Сутра комеморација поводом 31 године од убиства српске породице Зец

06.12.2022. 11:53
0
ИЗВОР: srna.rs

Антифашистичка лига Хрватске и Српско народно вијеће /СНВ/ организоваће сутра у Загребу комеморацију поводом 31 године од убиства чланова српске породице Зец, које хрватско правосуђе никада није процесуирало, саопштено је из СНВ-а.

Комеморација ће бити одржана у 18.00 часова код Адолфовца на Сљемену, локалитету гдје су у ноћи са 7. на 8. децембра 1991. године убијене дјевојчица Александра и њена мајка Марија Зец.

У саопштењу се наводи да ће на мјесту злочина, на којем ни 31 годину послије не постоји обиљежје на убиство мајке и кћерке Зец, говорити градоначелник Загреба Томислав Томашевић, након чега ће бити положене руже у знак сјећања на загребачку породицу Зец.

Према подацима Информационодокументационог центра "Веритас", припадници специјалне јединице МУП-а Хрватске, познате под називима "Мерчеповци" и "Јесење кише", којом је командовао Томислав Мерчеп, у Загребу су 7. децембра 1991. године ликвидирали су ову трочлану српску породицу - оца Михајла /38/, мајку Марију /36/ и њихову 12-огодишњу кћерку.

Према Мерчеповом наређењу, његов замјеник Миро Бајрамовић наредио је припадницима јединице Игору Миколи, Синиши Римцу, Небојши Ходаку и Сњежани Живановић да приведу Србина Михајла Зеца због наводних веза са крајишким Србима.

Приликом привођења, увече око 23.00 часа, испред његове куће у Пољаничкој улици на Трешњевци убио га је Синиша Римац, наводно при покушају бијега.

Након Михајлове ликвидације, Муниб Суљић се вратио у Михајлову кућу, одакле је извео његову жену Марију и њихову кћерку Александру.

Прво их је одвео у хотел "Панорама", а одатле на Сљеме, гдје их је убио из ватреног оружја, а након тога наредио осталим припадницима јединице да њихове лешеве баце у јаму за смеће.

Неколико дана послије ликвидације, њихове лешеве пронашао је Маријин брат, Златко Месић, и сам припадник МУП-а Хрватске.

Александрина сестра Гордана и брат Душан успјели су да преживе, јер су се сакрили у кући и тако промакли убицама. 

Коментари 0
Повезане вијести
Комеморација поводом 32 године од убиства породице Зец Комеморација поводом 32 године од убиства породице Зец
Сјећање на стравичан злочин над српском породицом Зец Сјећање на стравичан злочин над српском породицом Зец
Посљедњи испраћај Далибора Пљеваљчића Посљедњи испраћај Далибора Пљеваљчића
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    3h 54m
    9
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    2h 38m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    18h 51m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    15h 5m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    19h 57m
    0