Sutra komemoracija povodom 31 godine od ubistva srpske porodice Zec

06.12.2022. 11:53
0
IZVOR: srna.rs

Antifašistička liga Hrvatske i Srpsko narodno vijeće /SNV/ organizovaće sutra u Zagrebu komemoraciju povodom 31 godine od ubistva članova srpske porodice Zec, koje hrvatsko pravosuđe nikada nije procesuiralo, saopšteno je iz SNV-a.

Komemoracija će biti održana u 18.00 časova kod Adolfovca na Sljemenu, lokalitetu gdje su u noći sa 7. na 8. decembra 1991. godine ubijene djevojčica Aleksandra i njena majka Marija Zec.

U saopštenju se navodi da će na mjestu zločina, na kojem ni 31 godinu poslije ne postoji obilježje na ubistvo majke i kćerke Zec, govoriti gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, nakon čega će biti položene ruže u znak sjećanja na zagrebačku porodicu Zec.

Prema podacima Informacionodokumentacionog centra "Veritas", pripadnici specijalne jedinice MUP-a Hrvatske, poznate pod nazivima "Merčepovci" i "Jesenje kiše", kojom je komandovao Tomislav Merčep, u Zagrebu su 7. decembra 1991. godine likvidirali su ovu tročlanu srpsku porodicu - oca Mihajla /38/, majku Mariju /36/ i njihovu 12-ogodišnju kćerku.

Prema Merčepovom naređenju, njegov zamjenik Miro Bajramović naredio je pripadnicima jedinice Igoru Mikoli, Siniši Rimcu, Nebojši Hodaku i Snježani Živanović da privedu Srbina Mihajla Zeca zbog navodnih veza sa krajiškim Srbima.

Prilikom privođenja, uveče oko 23.00 časa, ispred njegove kuće u Poljaničkoj ulici na Trešnjevci ubio ga je Siniša Rimac, navodno pri pokušaju bijega.

Nakon Mihajlove likvidacije, Munib Suljić se vratio u Mihajlovu kuću, odakle je izveo njegovu ženu Mariju i njihovu kćerku Aleksandru.

Prvo ih je odveo u hotel "Panorama", a odatle na Sljeme, gdje ih je ubio iz vatrenog oružja, a nakon toga naredio ostalim pripadnicima jedinice da njihove leševe bace u jamu za smeće.

Nekoliko dana poslije likvidacije, njihove leševe pronašao je Marijin brat, Zlatko Mesić, i sam pripadnik MUP-a Hrvatske.

Aleksandrina sestra Gordana i brat Dušan uspjeli su da prežive, jer su se sakrili u kući i tako promakli ubicama. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Komemoracija povodom 32 godine od ubistva porodice Zec Komemoracija povodom 32 godine od ubistva porodice Zec
Sjećanje na stravičan zločin nad srpskom porodicom Zec Sjećanje na stravičan zločin nad srpskom porodicom Zec
Posljednji ispraćaj Dalibora Pljevaljčića Posljednji ispraćaj Dalibora Pljevaljčića
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    23h 56m
    0
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    14h 54m
    10
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    23h 20m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    21h 35m
    12
  • Srećno i Bogom blagoslovljeno Hristovo vaskrsenje – Hristos vaskrse!
    1h 58m
    1