Сутра манифестација „Дани Жарка Видовића“ у Источном Сарајеву

22.04.2023. 13:51
0
ИЗВОР: katera.news

Научна и културно-умјетничка манифестација „Дани Жарка Видовића“ организоваће се сутра први пут у Источном Сарајеву.

У организацији Филозофског факултета Пале, Православног богословског факултета „Свети Василије Острошки“ Фоча и Културног клуба „Фронесис“ Источно Сарајево, а под покровитељством општине Источна Илиџа, манифестација посвећена српском религијском мислиоцу, историчару умјетности, ликовном критичару и историчару цивилизације доноси многе активности.

Борјан Митровић је, у име организатора, навео планиране активности манифестације.

- Планирано је да учесници окрулог стола у јутарњим часовима оду до Старе цркве на Башчаршији, а након тога, у 12 часова, у згради Електротехничког факултета почеће округли сто – рекао је он.

Према његовим ријечима, учесници округлог стола су Матија Бећковић, Богољуб Шијаковић, Мило Ломпар, Ранко Поповић, Борис Брајовић и Дарко Ђого, еминентни умјетници и нека од најзначајних имена српске културе.

Након округлог стола, како наводи Митровић, у 19.00 часова у амфитеатру Електротехничког факултета биће организовано књижевно вече Матије Бећковића.

Слика

Митровић додаје да је планирано да се на основу излаганих радова објави зборник, те да се продуби сарадња са битним српским културним институцијама, посебно са задужбином Жарка Видовића у Београду.

Митровић је такође подсјетио да је овај умјетник рођен у Тешњу, као и да је своју универзитетску каријеру започео у Сарајеву, те да је несебичан допринос дао у темељењу Универзитет у Српском Сарајеву и Богословског факултета у Фочи.

Као важну информацију, Митровић је нагласио да је од недавно, на подручју општине Источна Илиџа, улица понијела име Жарка Видовића, као и да је то прва улица са именом овог великог мислиоца двадесетог вијека у овим крајевима.

Коментари 0
Повезане вијести
Шумарски техничари постају његоватељи Шумарски техничари постају његоватељи
Гран-при фестивала у Источном Сарајеву за представу „Палчица“ Гран-при фестивала у Источном Сарајеву за представу „Палчица“
Одигране четири представе, сутра затварање фестивала у Источном Сарајеву Одигране четири представе, сутра затварање фестивала у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • Мања запошљава: Оглас за посао у Источном Сарајеву
    19h 30m
    0
  • Жељко Пржуљ - "Сами на свијету" (одломак)
    17h 38m
    0
  • Преминуо примаријус доктор Момир Јанковић
    15h 14m
    1
  • Милан Ракић, пјесник, дипломата и тајни агент: Волио је двије жене и ослободио Косово
    17h 52m
    0
  • Душка Алексић: "Поломљен ми је нос, супруг има тешке повреде главе и стомака"
    16h 41m
    0