Сутра Митровдан

07.11.2023. 08:41
0
ИЗВОР: srna.rs

Српска православна црква /СПЦ/ прославиће сутра празник Светог Димитрија Солунског, у народу познат као Митровдан, у знак сјећања на страдање и смрт овог светитеља.

Овај светац је живот окончао у тамници 306. године као борац за хришћанску вјеру.

Димитрије је рођен у Солуну у трећем вијеку послије Христа за вријеме цара Максимилијана. Када је од цара добио наређење да прогони хришћане, он се на то није обазирао већ је јавно проповиједао хришћанску вјеру. Цара су обавијестили о непослушности Димитријевој, који је преобраћао народ у хришћанство.

Када је цар чуо да је солунски командант и сам хришћанин, наредио је да га баце у тамницу гдје је мучен, а потом погубљен. Солунски хришћани су га тајно сахранили, а на мјесту његовог гроба касније је подигнута црква. Свети Димитрије је проглашен заштитником града Солуна.

Црквени списи наводе да се Свети Димитрије много пута јављао и спасавао град од земљотреса и несрећа. И данас се вјерује да је чудотворна снага његових моштију излијечила многобројне болеснике.

Према народном предању и житијима светаца, Димитријев гроб је одисао босиљком и смирном, па је зато тај светац назван Мироточиви.

Култ Светог Димитрија веома је жив и код Срба, а у средњовјековној Србији посвећени су му многобројни храмови, укључујући цркву у Пећкој Патријаршији и капелу у манастиру Високи Дечани.

Коментари 0
Повезане вијести
Данас празник Духови Данас празник Духови
Сутра Духовске задушнице Сутра Духовске задушнице
Данас Спасовдан Данас Спасовдан
Најчитаније
 • Сјећање на Предрага Пекија Ласицу: Човјек побједничког кова
  4h 30m
  6
 • Преврнуо се рингишпил, има повријеђених
  16h 41m
  0
 • Збринута четири дјетета повријеђена у превртању рингишпила
  15h 56m
  2
 • Покренута истрага против странке Раме Исака
  16h 34m
  6
 • Суд БиХ одбио жалбу СНСД-а: Гласачки листић ПДП важећи
  20h 20m
  1