Сутра обиљежавање 81 године од битке на Сутјесци

14.06.2024. 11:39
4
ИЗВОР: srna.rs

На Тјентишту ће сутра бити обиљежена 81 година од битке на Сутјесци, док ће Дан одбране Сарајевско-романијске регије бити обиљежен у недјељу, 16. јуна, на Сокоцу и Равној Романији, саопштено је из Министарства за борачко-инвалидску заштиту Републике Српске.

Програм обиљежавања 81 године од битке на Сутјесци почеће у 11.00 часова полагањем вијенаца и цвијећа код спомен костурнице у Националном парку "Тјентиште", док је обраћање званичника предвиђено у 11.30 часова код Спомен дома.

Помоћник министра за борачко-инвалидску заштиту Српске Небојша Видаковић рекао је на конференцији за новинаре у Бањалуци да се обиљежавањем овог историјског догађаја од републичког значаја присјећају велике борбе које су партизанске јединице водиле против њемачких трупа којима су помагале италијанске, бугарске и усташко-домобранске јединице.

Он је подсјетио да је њемачки назив за ову операцију био "Шварц", а да је она покренута с циљем уништења партизанског покрета отпора Народноослободилачке војске, те разоружавања и неутралисања Југословенске војске у отаџбини.

Говорећи о обиљежавању Дана одбране Сарајевско-романијске регије, Видаковић је истакао да је одбрана ове регије била један од најтежих задатака Војске Републике Српске у Одбрамбено-отаџбинском рату, коју је успјешно извршавао Сарајевско-романијски корпус.

Позивајући се на податке Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, Видаковић је рекао да је у одбрани Сарајевско-романијске регије погинуло више од 4.000 српских бораца, од којих најмање 3.852 припадника Војске Републике Српске и 200 припадника МУП-а.

Он је рекао да је према незваничним подацима у одбрани Сарајевско-романијске регије рањено више од 10.000 бораца.

Програм обиљежавања Дана одбране Сарајевско-романијске регије почиње у 11.00 часова поменом и полагањем вијенаца на Војничком гробљу Нови Зејтинлик на Сокоцу, након чега ће у 12.00 часова бити служен парастос погинулим борцима у Манастиру Светог Георгија на Равној Романији, док је обраћање званичника предвиђено у 12.15.

Обиљежавање ових историјских догађаја од републичког значаја организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Коментари 4
  • Generic placeholder image
    Skijaš 14.06.2024. 14:50
    Ti bi da rušiš po Republici Srpskoj i da nam određuješ šta i koga ćemo slaviti. E vidiš zbog toga BIH nije cjelovit jer neće Srbin da mu gori od njega šefuje u kući.
  • Generic placeholder image
    Realista 14.06.2024. 14:10
    Licemjerno...porušite te spomenike,ionako slavite četnike i genocid
  • Generic placeholder image
    Skijaš 14.06.2024. 13:42
    Šta se tebe tiče šta Ministarstvo za boračko invalidsku zaštitu Republike Srpske obilježava na teritoriji Republike Srpske. Jedino ako si građanin Republike Srpske, bez obzira na nacionalnost, imaš pravo da se pitaš šta rade legitimni organi vlasti Republike Srpske i kako troše novac poreskih obveznika koji poreze plaćaju Poreskoj upravi Republike Srpske.
  • Generic placeholder image
    Realista 14.06.2024. 11:44
    Šta da se obilježava kad proglašavaju Savu Kovačevića ubicom a Dražinu fukaru antifašistima i "oslobodiocima"?
Повезане вијести
Просјечна нето плата у мају 1.403 КМ Просјечна нето плата у мају 1.403 КМ
У Источном Сарајеву рођен један дјечак У Источном Сарајеву рођен један дјечак
Власеница очекује кошаркашки спектакл Власеница очекује кошаркашки спектакл
Најчитаније
  • Годишњица смрти Мике Антића - "Ако ти јаве: умро сам, не веруј то не умем“
    23h 5m
    0
  • Преврнуо се рингишпил, има повријеђених
    11h 22m
    0
  • Хан Пијесак: Прва тракторијада окупила око 20 учесника (ВИДЕО)
    19h 34m
    0
  • У саобраћајној несрећи у Невесињу погинула осамнаестогодишња дјевојка
    21h 36m
    0
  • Збринута четири дјетета повријеђена у превртању рингишпила
    10h 37m
    2