Sutra obilježavanje 81 godine od bitke na Sutjesci

14.06.2024. 11:39
4
IZVOR: srna.rs

Na Tjentištu će sutra biti obilježena 81 godina od bitke na Sutjesci, dok će Dan odbrane Sarajevsko-romanijske regije biti obilježen u nedjelju, 16. juna, na Sokocu i Ravnoj Romaniji, saopšteno je iz Ministarstva za boračko-invalidsku zaštitu Republike Srpske.

Program obilježavanja 81 godine od bitke na Sutjesci počeće u 11.00 časova polaganjem vijenaca i cvijeća kod spomen kosturnice u Nacionalnom parku "Tjentište", dok je obraćanje zvaničnika predviđeno u 11.30 časova kod Spomen doma.

Pomoćnik ministra za boračko-invalidsku zaštitu Srpske Nebojša Vidaković rekao je na konferenciji za novinare u Banjaluci da se obilježavanjem ovog istorijskog događaja od republičkog značaja prisjećaju velike borbe koje su partizanske jedinice vodile protiv njemačkih trupa kojima su pomagale italijanske, bugarske i ustaško-domobranske jedinice.

On je podsjetio da je njemački naziv za ovu operaciju bio "Švarc", a da je ona pokrenuta s ciljem uništenja partizanskog pokreta otpora Narodnooslobodilačke vojske, te razoružavanja i neutralisanja Jugoslovenske vojske u otadžbini.

Govoreći o obilježavanju Dana odbrane Sarajevsko-romanijske regije, Vidaković je istakao da je odbrana ove regije bila jedan od najtežih zadataka Vojske Republike Srpske u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, koju je uspješno izvršavao Sarajevsko-romanijski korpus.

Pozivajući se na podatke Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, Vidaković je rekao da je u odbrani Sarajevsko-romanijske regije poginulo više od 4.000 srpskih boraca, od kojih najmanje 3.852 pripadnika Vojske Republike Srpske i 200 pripadnika MUP-a.

On je rekao da je prema nezvaničnim podacima u odbrani Sarajevsko-romanijske regije ranjeno više od 10.000 boraca.

Program obilježavanja Dana odbrane Sarajevsko-romanijske regije počinje u 11.00 časova pomenom i polaganjem vijenaca na Vojničkom groblju Novi Zejtinlik na Sokocu, nakon čega će u 12.00 časova biti služen parastos poginulim borcima u Manastiru Svetog Georgija na Ravnoj Romaniji, dok je obraćanje zvaničnika predviđeno u 12.15.

Obilježavanje ovih istorijskih događaja od republičkog značaja organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Komentari 4
  • Generic placeholder image
    Skijaš 14.06.2024. 14:50
    Ti bi da rušiš po Republici Srpskoj i da nam određuješ šta i koga ćemo slaviti. E vidiš zbog toga BIH nije cjelovit jer neće Srbin da mu gori od njega šefuje u kući.
  • Generic placeholder image
    Realista 14.06.2024. 14:10
    Licemjerno...porušite te spomenike,ionako slavite četnike i genocid
  • Generic placeholder image
    Skijaš 14.06.2024. 13:42
    Šta se tebe tiče šta Ministarstvo za boračko invalidsku zaštitu Republike Srpske obilježava na teritoriji Republike Srpske. Jedino ako si građanin Republike Srpske, bez obzira na nacionalnost, imaš pravo da se pitaš šta rade legitimni organi vlasti Republike Srpske i kako troše novac poreskih obveznika koji poreze plaćaju Poreskoj upravi Republike Srpske.
  • Generic placeholder image
    Realista 14.06.2024. 11:44
    Šta da se obilježava kad proglašavaju Savu Kovačevića ubicom a Dražinu fukaru antifašistima i "oslobodiocima"?
Povezane vijesti
Prosječna neto plata u maju 1.403 KM Prosječna neto plata u maju 1.403 KM
U Istočnom Sarajevu rođen jedan dječak U Istočnom Sarajevu rođen jedan dječak
Vlasenica očekuje košarkaški spektakl Vlasenica očekuje košarkaški spektakl
Najčitanije
  • Godišnjica smrti Mike Antića - "Ako ti jave: umro sam, ne veruj to ne umem“
    5h 36m
    0
  • Trebinjci ulovili soma na Bilećkom jezeru, dužine skoro dva metra
    18h 29m
    2
  • Kafe “Pinki” pobjednik turnira “Koran 2024”
    6h 19m
    0
  • U saobraćajnoj nesreći u Nevesinju poginula osamnaestogodišnja djevojka
    4h 7m
    0
  • Ubijena četiri militanta, raste broj žrtava njihovog napada
    17h 16m
    0