Сутра обиљежавање 90 година aлпинизма на Романији

13.12.2019. 09:46
0
ИЗВОР: Srna

На Палама ће сутра бити обиљежено 90 година алпинизма на Романији, а овом јубилеју ће присуствовати алпинисти из Србије, Црне Горе, Федерације БиХ и Републике Српске.

Обиљежавање јубилеја, уз пригодан културно-умјетнички програм, организовали су Планинарски савез Републике Српске и Планинарско-еколошко друштво /ПЕД/ "Романија" са Пала.

Предсједник ПЕД "Романија" Радоје Војводић рекао је Срни да први алпинистички успон на врх Романије датира из 1929. године, те да је том приликом освојена стијена позната као Ђева.

-Од тада се сматра да је настао алпинизам на Романији, у Републици Српској и БиХ. Врх Романије износи 1.520 метара, а најпрестижнији дио планинарства је алпинизам. Ко жели да се бави алпинизмом мора бити психички и физички спреман, здрав и имати концентарцију, јер тренутак мале непажње може довести до катастрофалних посљедицама- наводи Војводић.

Он је рекао да су стрме стијене Романије, које обухватају Црвене стијене код Мокрог, Ђеву, пећину Орловачу и Мједеник, постале својеврстан полигон за обуку, како алпиниста почетника, тако и оних жељних правих алпинистичких изазова.

Војводић је навео да је квалитет стијена врхунски, те да би требало да их обиђе што више алпиниста.

Према његовим ријечима, Романија није довољно истражена и након толико времена, с обзиром на то да има много тога природног да понуди од љекобиља, Новакове пећене, пећине Ледењаца и других.

Војводић је навео да им у организацији њихових активности помажу општина Пале, град Источно Сарајево и градска Туристичка организација "Јахорина".

Обиљежавања јубилеја почеће у 18.00 часова у Културном центру на Палама, након чега је предвиђено дружење у планинарском дому "Стајна".

Коментари 0
Повезане вијести
Ученици Средњошколског центра ,,Пале" у оквиру манифестације Дани књиге посјетили другаре у Удружењу „Сунце“ Ученици Средњошколског центра ,,Пале" у оквиру манифестације Дани књиге посјетили другаре ...
Уручена признања, златни и сребрни знак истакнутим појединцима Уручена признања, златни и сребрни знак истакнутим појединцима
Изложбом икона почеле "Мајске духовне свечаности" у Палама Изложбом икона почеле "Мајске духовне свечаности" у Палама
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    19h 13m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    20h 46m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    17h 12m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    19h 25m
    0
  • Партизан мијења име!
    9h 54m
    3