Сутра обиљежавање одбране Сарајевско-романијске регије

15.06.2022. 13:31
1
ИЗВОР: srna.rs

На Сокоцу и Равној Романији сутра ће бити обиљежена херојска одбрана Сарајевско-романијске регије у Одбрамбено-отаџбинском рату у којој је животе положило више од 4.000 српских бораца, рекао је помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Радомир Граонић.

Граонић је навео да је одбрана Сарајевско-романијске регије била један од најтежих задатака које је извршила Војска Републике Српске, односно Сарајевско-романијски корпус током Одбрамбено-отаџбинског рата.

- Овај корпус формиран је 22. маја 1992. године према налогу Главног штаба Војске Републике Српске. Сједиште Корпуса било је у Лукавици. Корпус је био размјештен на ширем подручју Сарајева - изјавио је Граонић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је нагласио да је овај корпус имао 15.000 до 18.000 бораца наспрам далеко бројнијих снага Првог и Другог корпуса такозване Армије БиХ, те подсјетио да су јединице Сарајевско-романијског корпуса биле у двоструком обручу.

- Непријатељске снаге су покушале извести 35 офанзива и покушаја уништења Сарајевско-романијског корпуса. Најзначајније су „Љето 92“, „Коверат“, те „Текбир 95“. Сламање ове офанзиве одређено је као датум одбране Сарајевско-романијске регије, јер је тада дефинитивно отклоњена опасност и одбрањено ово подручје - нагласио је Граонић.

Он је подсјетио да су јединице Првог и Другог корпуса такозване Армије БиХ у операцији „Текбир 95“ бројале око 46.000 људи, а Сарајевско-романијски корпус 17.500 бораца.

Граонић је рекао да је у борбама током Одбрамбено-отаџбинског рата погинуло више од 4.000 бораца Сарајевско-романијског корпуса, док их је око 10.000 рањено.

- На Војничком гробљу Мали Зејтинлик на Сокоцу сахрањено је 949 погинулих бораца Сарајевско-романијског корпуса. У знак сјећања на погинуле борце, на Равној Романији је изграђен Манастир Светог Георгија, на чијим су зидовима у унутрашњости исписана имена више од 4.000 погинулих бораца овог корпуса - напоменуо је Граонић.

На Војничком гробљу Мали Зејтинлик сутра ће у 11.00 часова бити служен помен за све погинуле српске борце, те положени вијенци и цвијеће.

У 12.00 часова у Манастиру Светог Георгија на Равној Романији биће служен парастос погинулим борцима, а у 12.15 часова предвиђено је обраћање званичника и културно-умјетнички програм.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Soko 15.06.2022. 18:06
    Pa zar je morao Graonić da dođe iz Banja luke, da nam drži govor o snazi i i odbrani ovog Korpusa, zar nismo ni za ovo sposobni...
Повезане вијести
Дан сјећања на жртве геноцида у НДХ-a Дан сјећања на жртве геноцида у НДХ-a
Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
Обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој Обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    18h 36m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    20h 9m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    16h 35m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    18h 48m
    0
  • Партизан мијења име!
    9h 17m
    3