Сутра парастос за 45 погинулих српских бораца у Жепи

03.06.2020. 13:54
0
ИЗВОР: СРНА

Двадесет осам година од страдања 45 бораца Војске Републике Српске у Жепи биће обиљежено сутра, без организованог окупљања због епидемиолошле ситуације, рекао је предсједник Борачке организације Пале Михајло Парађина.

- Страдање српских бораца у Жепи најтрагичнији је догађај и један од најтужнијих датума у новијој историји Пала - истакао је Парађина.

Парађина је појаснио да тог дана неће бити организованог окупљања и превоза за породице погинулих бораца, саборце и учеснике овог догађаја, већ ће овогодишње обиљежавање бити одржано у складу са Одлуком Републичког штаба за ванредне ситуације о забрани окупљања више од 50 лица.

Према његовим ријечима, обиљежавање ће бити уприличено одласком делегација борачких организација Пала и Источног Старог Града, свештеника и представника власти ових локалних заједница, а након парастоса делегације ће положити вијенце на Спомен-обиљежје.

Он је подсјетио да је кобног 4. јуна 1992. године, и поред одређених договора бивше ЈНА са муслиманским оружаним снагама, на задатку достављања помоћи, хране, воде и опреме припадницима ЈНА који су опслуживали тв-репетитор Зловрх, погинуло 45 припадника ВРС, углавном са Пала.

Парађина је нагласио да се и на том тужном примјеру показало све лицемјерје непријатељске муслиманске стране која је изиграла договор са ЈНА.

- Тај догађај је трагичан за Пале и за легендарну Романију - рекао је Парађина.

Тај датум, нагласио је он, мора бити уцртан у календар значајних догађаја у општини Пале, према којем сви треба да се односе са дужном пажњом и пијететом.

Коментари 0
Повезане вијести
„Корана ко рана“ – Страдање Срба у селу Рујница код Цазина (одломак) „Корана ко рана“ – Страдање Срба у селу Рујница код Цазина (одломак)
Којић: На Ђурђевдан почело српско страдање у Подрињу на које Запад жмури Којић: На Ђурђевдан почело српско страдање у Подрињу на које Запад жмури
Ни након 29 година нема казне за масакр у Медарима Ни након 29 година нема казне за масакр у Медарима
Најчитаније
  • Владо Шипчић – посљедњи четник који је оружану борбу са комунистима водио до 1957. године
    12h 49m
    19
  • ИНТЕРВЈУ: Војислав Војо Чаркић – Легендарни прота Војо
    12h 29m
    1
  • Привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    15h 52m
    0
  • На данашњи дан формирана Војска Републике Српске
    16h 49m
    12
  • Састанак о уређењу и одржавању гробља “Црквице”
    13h 46m
    0