Сутра почиње "Акордеон арт плус" у Источном Сарајеву

27.05.2024. 12:01
0
ИЗВОР: katera.news

У Источном Сарајеву сутра почиње 14. Интернационални фестивал хармонике "Акордеон арт плус" који организују Музичка академија Универзитета у Источном Сарајеву и Асоцијација за његовање академске музике „Нови звук“.

Овогодишње фестивалско такмичење ће се одржати у пет такмичарских дисциплина, а у умјетничком сегменту програма биће одржана четири концерта.

Сутра је планирана церемонија отварања, након чега ће услиједити наступ Камерног хора смјера за Црквену музику и појање под руководством диригента Рада Радовића и Оркестра хармоника Музичке академије под руководством диригента Дражана Косорића.

Концерт ће бити одржан у ЈУ Народно позориште Источно Сарајево од 20.00 часова.

Сутрадан, 29. маја, наступиће Оливер Керн из Њемалке (клавир) у ЈУ Народно позориште Источно Сарајево од 20.00 часова.

У четвртак, 30. маја, наступиће Ђорђо Делароле из Италије (хармоника) у ЈУ Народно позориште Источно Сарајево у 20.00 часова.

Посљедњег дана фестивала биће одржан концерт лауреата такмичења у сали Музичке академије Источно Сарајево у 16 и 18 часова.

У едукативном сегменту фестивала биће реализована два мајсторска курса и једно стручно предавање. Мајсторски курс из хармонике одржаће професор Гжегож Стопа (Аустрија), мајсторски курс из клавира професор Оливер Керн (Њемачка), а стручно предавање на тему Сонате Доменика Скарлатија: многострани свијет спреман да буде поново откривен, професор Ђорђо Делароле (Италија).

Чланови стручног жирија, који ће ове фестивалске године оцјењивати такмичаре долазе из десет земаља (Њемачка, Аустрија, Италија, Пољска, Чешка Република, Словачка, Црна Гора, Хрватска, Србија и Црна Гора).

Фестивал "Акордеон арт плус" је један од водећих фестивала класичне музике у региону и окупља најеминентније умјетнике, акордеонисте, пијанисте, извођаче и госте из цијелог свијета.

Коментари 0
Повезане вијести
Лана Бјелица на БРИКС играма у Русији Лана Бјелица на БРИКС играма у Русији
Удружење ампутираца из Источног Сарајева дванаести пут креће на ходочашћу до Острога Удружење ампутираца из Источног Сарајева дванаести пут креће на ходочашћу до Острога
Промовисано 20 дипломираних музичара и 11 мастера музичке умјетности (ФОТО) Промовисано 20 дипломираних музичара и 11 мастера музичке умјетности (ФОТО)
Најчитаније
 • Косовски новомученик отац Харитон
  23h 9m
  1
 • Одржан Сабор изворног пјевања
  12h 55m
  0
 • Преминуо млади голман репрезентације Црне Горе
  19h 16m
  0
 • Служен парастос за погинуле борце из Касиндола (ФОТО)
  20h 59m
  2
 • Шеховац: Хелез својим изјавама жели добити више гласова на локалним изборима
  19h 4m
  18