Сутра празник Свете првомученице Текле

06.10.2019. 09:51
0
ИЗВОР: СРНА

Српска православна црква прославиће сутра празник Свете првомученице Текле Равноапостолне.

У Старој православној цркви Светог Архангела Михаила у Сарајеву чува се дио светих моштију Свете Текле - њена десна рука. 

Према традицији, у овој цркви у Сарајеву на тај дан освештава се вода благосиљањем руком светитељке и обавља литија око храма током које се носе мошти Свете Текле. 

Света Текла живјела је у вријеме апостола Павла и била му помоћница у проповиједању Јеванђеља Христовог. То Јеванђеље и проповиједање утврдила је мученичком смрћу и зато се назива првомученица, али и равноапостолна, јер је била помоћница апостола Павла. 

Дио светих моштију Свете Текле налази и у манастиру Свете Тројице код Пљеваља. Десну руку првомученице Текле донио је из Антиохије у Србију први српски архиепископ Свети Сава 1233. године, а патријарх српски Арсеније Четврти Јовановић их је 1733. године поклонио Старој православној цркви у Сарајеву. 

Њену свету десницу митрополит сарајевски Сава Косановић однио је 1873. године у Русију гдје је за њу израђена бисерна рукавица са наруквицом.

Коментари 0
Повезане вијести
Данас празник Оци Данас празник Оци
Данас празник Свете Текле Данас празник Свете Текле
Митрополит Хризостом служи на празник Свете Текле у Старој цркви на Башчаршији Митрополит Хризостом служи на празник Свете Текле у Старој цркви на Башчаршији
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    10h 38m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    11h 53m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    17h 44m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    16h 11m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    18h 3m
    0