Сутра проглашење побједника и затварање "Лутфеста"

23.09.2021. 19:40
0
ИЗВОР: СРНА

У Културном центру Источно Ново Сарајево сутра ће проглашењем побједника и додјелом награда бити завршен 22. Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу "Лутфест 2021".

Током дана Сењу луткарско позориште из Бугарске извело је представу "Самурајева кћи", Позориште "Влиндерс" из Белгије одиграло је представу "Знорк", а Позориште лутака Мостар представу "Дјечак који је сањао море", а реализоване су и три креативне радионице.

"Самурајева кћи", кроз призму јапанске културе и технике Такеда марионета говори о пријатељству, поштовању и љубазности, као и томе да срећа зависи од нас самих.

Представа "Знорк" је прича која се дешева далеко у свемиру, на планети Знап. Знорк је посебан дјечак који жели да отпутује на земљу, али током акробатског лета његов НЛО бива уништен, тако да је његов повратак на Знап доведен у питање. Сву технику видно контролише један човек на сцени, тако да се овај мултимедијални спектакл све више приближава свијету дјеце у нашем модерном добу.

"Дјечак који је сањао море" је позоришни комад за дјецу, бајковитог карактера, али укоријењен у реалну причу о усамљености једног дјечака и његовој жељи да види море.

Дјечак живи у свом свијету маште, из ког тек на тренутке буде присиљен отићи у стварност, да би се што прије вратио властитим сањаријама. У тренуцима када спава, дјечак сања како разговара с морем које му одговори на нека од његових животних питања, док друга остају неодговорена како би дјечак сам нашао одговоре и прави пут.

У онлајн формату изведене су представе Крушевачког народног позоришта "Мачак отишао у хајдуке" и "Лабораторија живота", Луткарске организације "Лофт" из Хрватске, а професор из Бугарске Константин Каракостов одржао је мастерклас на коме је говорио о изазовима луткарства у вријеме короне.

Свечано затварање 22. "Лутфеста" заказано је за сутра у фоајеу Културног центра Источно Ново Сарајево, са почетком у 10.00 часова.

Програмом завршне церемоније планиране су додјеле награда најбољим представама, као и презентација три перформанса који су производ креативних радионица – "Анимирај свој град" коју је водио Давид Зуазола из Шпаније, "Плошне лутке – лутке из Африке" под вођством Зоране Милошаковић – Тасић из Београда и "Нови изазови луткарства – анимирај се против насиља!", коју је реализовао Константин Каракостов из Бугарске.

Коментари 0
Повезане вијести
Прослава четврт вијека луткарства у Источном Сарајеву Прослава четврт вијека луткарства у Источном Сарајеву
Затворена једина банка у Рудом, грађани огорчени (ВИДЕО) Затворена једина банка у Рудом, грађани огорчени (ВИДЕО)
Гран-при позоришту из Суботице за представу "Љубав и виолина" Гран-при позоришту из Суботице за представу "Љубав и виолина"
Најчитаније
  • Слани мафини
    8h 5m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    10h 0m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    7h 54m
    0
  • Оштар одговор Мајдова надлежнима након суспензије: Цитирао Ђоковића, поменуо двојицу судија
    21h 3m
    3
  • Група ходочасника са Романије кренула на поклоњење Чајничкој Красници
    9h 13m
    0