Сутра проглашење побједника и затварање "Лутфеста"

23.09.2021. 19:40
0
ИЗВОР: СРНА

У Културном центру Источно Ново Сарајево сутра ће проглашењем побједника и додјелом награда бити завршен 22. Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу "Лутфест 2021".

Током дана Сењу луткарско позориште из Бугарске извело је представу "Самурајева кћи", Позориште "Влиндерс" из Белгије одиграло је представу "Знорк", а Позориште лутака Мостар представу "Дјечак који је сањао море", а реализоване су и три креативне радионице.

"Самурајева кћи", кроз призму јапанске културе и технике Такеда марионета говори о пријатељству, поштовању и љубазности, као и томе да срећа зависи од нас самих.

Представа "Знорк" је прича која се дешева далеко у свемиру, на планети Знап. Знорк је посебан дјечак који жели да отпутује на земљу, али током акробатског лета његов НЛО бива уништен, тако да је његов повратак на Знап доведен у питање. Сву технику видно контролише један човек на сцени, тако да се овај мултимедијални спектакл све више приближава свијету дјеце у нашем модерном добу.

"Дјечак који је сањао море" је позоришни комад за дјецу, бајковитог карактера, али укоријењен у реалну причу о усамљености једног дјечака и његовој жељи да види море.

Дјечак живи у свом свијету маште, из ког тек на тренутке буде присиљен отићи у стварност, да би се што прије вратио властитим сањаријама. У тренуцима када спава, дјечак сања како разговара с морем које му одговори на нека од његових животних питања, док друга остају неодговорена како би дјечак сам нашао одговоре и прави пут.

У онлајн формату изведене су представе Крушевачког народног позоришта "Мачак отишао у хајдуке" и "Лабораторија живота", Луткарске организације "Лофт" из Хрватске, а професор из Бугарске Константин Каракостов одржао је мастерклас на коме је говорио о изазовима луткарства у вријеме короне.

Свечано затварање 22. "Лутфеста" заказано је за сутра у фоајеу Културног центра Источно Ново Сарајево, са почетком у 10.00 часова.

Програмом завршне церемоније планиране су додјеле награда најбољим представама, као и презентација три перформанса који су производ креативних радионица – "Анимирај свој град" коју је водио Давид Зуазола из Шпаније, "Плошне лутке – лутке из Африке" под вођством Зоране Милошаковић – Тасић из Београда и "Нови изазови луткарства – анимирај се против насиља!", коју је реализовао Константин Каракостов из Бугарске.

Коментари 0
Повезане вијести
„Златна анима“ Нaродном позоришту "Tоша Jовановић" из Зрењанина „Златна анима“ Нaродном позоришту "Tоша Jовановић" из Зрењанина
Бугарски луткарски театар извео представу "Свињар" Бугарски луткарски театар извео представу "Свињар"
Луткари из Бањалуке одушевили малишане у Источном Сарајеву Луткари из Бањалуке одушевили малишане у Источном Сарајеву
Најчитаније
 • Породица - Црква у малом, а дијете највеће богатство и благослов
  22h 13m
  1
 • Изабрани вршиоци дужности чланова Предсједништва СДС-а
  21h 10m
  11
 • Најугроженијима 200 килограма свињског меса
  6h 52m
  3
 • Покренут поступак против Србије због истицања заставе у свлачионици
  20h 54m
  0
 • Тениски клуб „Војковићи“ освојио седам медаља у „Зетри“
  21h 24m
  0