Sutra proglašenje pobjednika i zatvaranje "Lutfesta"

23.09.2021. 19:40
0
IZVOR: SRNA

U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo sutra će proglašenjem pobjednika i dodjelom nagrada biti završen 22. Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu "Lutfest 2021".

Tokom dana Senju lutkarsko pozorište iz Bugarske izvelo je predstavu "Samurajeva kći", Pozorište "Vlinders" iz Belgije odigralo je predstavu "Znork", a Pozorište lutaka Mostar predstavu "Dječak koji je sanjao more", a realizovane su i tri kreativne radionice.

"Samurajeva kći", kroz prizmu japanske kulture i tehnike Takeda marioneta govori o prijateljstvu, poštovanju i ljubaznosti, kao i tome da sreća zavisi od nas samih.

Predstava "Znork" je priča koja se deševa daleko u svemiru, na planeti Znap. Znork je poseban dječak koji želi da otputuje na zemlju, ali tokom akrobatskog leta njegov NLO biva uništen, tako da je njegov povratak na Znap doveden u pitanje. Svu tehniku vidno kontroliše jedan čovek na sceni, tako da se ovaj multimedijalni spektakl sve više približava svijetu djece u našem modernom dobu.

"Dječak koji je sanjao more" je pozorišni komad za djecu, bajkovitog karaktera, ali ukorijenjen u realnu priču o usamljenosti jednog dječaka i njegovoj želji da vidi more.

Dječak živi u svom svijetu mašte, iz kog tek na trenutke bude prisiljen otići u stvarnost, da bi se što prije vratio vlastitim sanjarijama. U trenucima kada spava, dječak sanja kako razgovara s morem koje mu odgovori na neka od njegovih životnih pitanja, dok druga ostaju neodgovorena kako bi dječak sam našao odgovore i pravi put.

U onlajn formatu izvedene su predstave Kruševačkog narodnog pozorišta "Mačak otišao u hajduke" i "Laboratorija života", Lutkarske organizacije "Loft" iz Hrvatske, a profesor iz Bugarske Konstantin Karakostov održao je masterklas na kome je govorio o izazovima lutkarstva u vrijeme korone.

Svečano zatvaranje 22. "Lutfesta" zakazano je za sutra u foajeu Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo, sa početkom u 10.00 časova.

Programom završne ceremonije planirane su dodjele nagrada najboljim predstavama, kao i prezentacija tri performansa koji su proizvod kreativnih radionica – "Animiraj svoj grad" koju je vodio David Zuazola iz Španije, "Plošne lutke – lutke iz Afrike" pod vođstvom Zorane Milošaković – Tasić iz Beograda i "Novi izazovi lutkarstva – animiraj se protiv nasilja!", koju je realizovao Konstantin Karakostov iz Bugarske.

Komentari 0
Povezane vijesti
Zatvorena jedina banka u Rudom, građani ogorčeni (VIDEO) Zatvorena jedina banka u Rudom, građani ogorčeni (VIDEO)
Gran-pri pozorištu iz Subotice za predstavu "Ljubav i violina" Gran-pri pozorištu iz Subotice za predstavu "Ljubav i violina"
Pozorište "Pinokio" iz Beograda oduševilo mališane predstavom "Malčić Palčić" Pozorište "Pinokio" iz Beograda oduševilo mališane predstavom "Malčić Palčić"
Najčitanije
  • Dan kada je za odbranu Srpske Ilidže i srpskog naroda živote dalo 12 Ilidžanaca
    22h 9m
    0
  • Trudnica teže povrijeđena nakon napada psa lutalice
    16h 55m
    0
  • Pošte Srpske privremeno zatvorile ispostavu u šalter sali Opštine Istočna Ilidža
    18h 10m
    0
  • Junački sinovi Srpske Ilidže odbranili svoja ognjišta (FOTO)
    18h 46m
    0
  • Reli odnio sedam života, poginula i djevojčica
    12h 46m
    0