Свака седма смрт у БиХ узрокована загађеним ваздухом

14.03.2020. 11:55
0
ИЗВОР: Srpska.info

Скоро свака седма смрт у Босни и Херцеговини узрокована је загађеним ваздухом, рекао је предсједник Удружења “Еко акција” Анес Подић.

Процјена броја умрлих у БиХ од посљедица болести које је узроковао загађени ваздух креће се од 3.300 особа, колико је наведено у студији Свјетске банке, па до 5.400, колико је процијењено у студији Европске агенције за заштиту околине.

Нове мјерне станице

Подић је нагласио да су процјене урађене на основу оскудних података о квалитету ваздуха за 2016. годину, које су објединили ентитетски хидрометеоролошки заводи.

– У подацима Агенције за статистику БиХ за 2016. годину наводи се да је у БиХ умрло 37.070 људи, што значи да је свака седма особа умрла од посљедица загађења ваздуха – појаснио је Подић.

Рекао је да су мјерења са нових станица постављених у мањим градским срединама, попут Илијаша и Високог, показала да је ваздух изузетно лошег квалитета и у мањим градовима, што сасвим сигурно утиче на значајан пораст броја жртава загађеног ваздуха у БиХ у будућим процјенама међународних агенција, пише Avaz.

– Као директна посљедица вишедеценијског занемаривања проблема околине, систем заштите околине у Босни и Херцеговини практично не постоји, што се најбоље одражава у све лошијем квалитету ваздуха који дишемо – поручио је Подић.

Кориштење угља

Осим неколико крупних индустријских загађивача ваздуха, додао је Подић, емисије из малих, потпуно нерегулираних привредних погона попут пилана, као и емисија из саобраћаја, значајан извор загађења представљају и мала кућна ложишта.

Нагласио је да девет од десет домаћинстава у БиХ домове грије на чврста горива, дрво и угаљ те да према смјерницама Свјетске здравствене организације за квалитету ваздуха у затвореним просторијама, угаљ се због високе токсичности не би ни смио користити за загријавање домаћинстава.

Коментари 0
Повезане вијести
Митрополит Хризостом сутра служи вечерње у Саборном храму Митрополит Хризостом сутра служи вечерње у Саборном храму
Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    19h 7m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    17h 51m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    12h 36m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    9h 35m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    9h 41m
    0