Сваки осми увезени ауто у БиХ је нов

06.04.2024. 14:27
1
ИЗВОР: nezavisne.com

Више од 5.000 аутомобила увезено је у прва три мјесеца ове године у односу на исти период лани, а стручњаци из ове области истичу да долази до опоравка тржишта аутомобила, али појашњавају да се не очекују ниже цијене.

Наиме, како показују подаци Управе за индиректно опорезивање БиХ, током три  мјесеца ове године увезена су 20.293 аутомобила у Босну и Херцеговину, у вриједности вишој од 342 милиона КМ рачунајући и плаћене дажбине.

Од овог броја, 17.662 су половни аутомобили те је 2.631 нов.

- У истом периоду прошле године у БиХ је дошло 15.035 аутомобила. Тада је дошло 12.898 половних, те 2.137 нових аутомобила. Укупна вриједност је већа од 270 милиона рачунајући плаћене дажбине - рекли су из УИО БиХ за "Независне новине".

Према њиховим подацима, током цијеле прошле године увезено је укупно 72.237 аутомобила, од којих су 9.363 нова, а 62.873 половна, укупне вриједности више од једне милијарде, тачније 1.239.882.147 КМ.

Перо Ћорић, предсједник Привредне коморе Републике Српске, каже да бројеви говоре да је дошло до оправка тржишта аутомобила, односно до стабилизације прије свега тржишта половних возила.

- Проблеми у ауто-индустрији појавили су се 2020. године, када је била пандемија изазвана вирусом корона, тада је био недостатак одређених дијелова, али дошло је и  до пада куповне моћ становништава. Све је то утицало да дође до пада промета у овој области - рекао је Ћорић и истакао да је затим дошло до енормне цијене возила.

- Тренутно нас у овој индустрији очекује стабилизација цијена и не би требало да дође до раста - рекао је Ћорић.

Додао је да је веома тешко очекивати да дође до пада цијена возила, како нових, тако и половних.

Харис Муратовић, бренд менаџер у MOON-у (Porsche BH), рекао је за "Независне новине" да  је дошло до стабилизације тржишта аутомобила, те, како каже, не очекује тренд раста цијена аутомобила, али  не очекује ни пад.

- Не очекујемо да ће бити неких драстичних поремећаја што се тиче раста цијена, имали смо нека ситна поскупљења у претходном периоду кад су у питању нова, али и половна возила - рекао је Муратовић.

Према његовим ријечима, у повећању увоза аутомобила у овој години велику улогу има и туристички сектор.

- Наиме, сигурно је овај сектор имао потребу да се снабдије аутомобилима, јер су рентакар куће значајни купци - рекао је Муратовић.

Да је немогуће  објаснити овако драстичан раст увоза без више података, каже за "Независне новине" и  Игор Гавран, економски  аналитичар.

- Неколико је могућих разлога, као што су одгођене, закасњеле испоруке из претходне године, обнова возних паркова превозника и других привредних субјеката због усклађивања с новим ЕУРО стандардима или иступањима уговора о најму, као на примјер замјена возног парка рентакар агенција, набавка за даљу препродају унутар или изван БиХ, увоз ради резервних дијелова, једноставно је веома тешко дати прецизан одговор, јер је разлика енормна - рекао је Гавран.

Додао је, уколико се овај тренд не настави током цијеле ове године, онда бисмо могли говорити тек о промјенама периода увоза, али како каже, ако се настави, било би заиста вриједно додатног истраживања.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Шурко 07.04.2024. 07:32
    Па нек неко каже да се лоше живи
Повезане вијести
јечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу јечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
Земљотрес у БиХ! Земљотрес у БиХ!
Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    10h 20m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    9h 15m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    4h 3m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    13h 37m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    5h 9m
    0