Сваки седми новозаражени у Српској је дијете или тинејџер

23.10.2021. 19:19
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

У протекла 24 часа, корона вирус у Српској потврђен је код још 250 особа или 32,5 одсто оних који су тестирани због сумње на САРС-Ков-2.

Међу њима, зараза је откривена и код 37 дјеце и тинејџере, што значи да је сваки седми позитивни на корону из ових категорија.

Према подацима Института за јавно здравство Републике Српске, корона вирус је у протекла 24 часа потврђен код једног дјетета вртићког узраста, 14 основаца, те 22 средњошколца.

Од почетка епидемије, САРС-КоВ-2 је откривен код укупно 603 дјетета узраста до пет година, њих 2.202 доби од шест до 14 и 2.712 старости од 15 до 19 година.

Од укупног броја потврђених случајева заразе од почетка епидемије, 6,5 одсто су предшколци, основци и средњошколци.

Дјеца старија од 12 година у Републици Српској могу да се вакцинишу, а љекари објашњавају да се тако штити њихово здравље, те смањује могућност да они преносе заразу на старије који нису заштићени од ове опасне инфекције и код којих може да се развије тешка и по живот опасна форма ковида.

– Ризик преноса постоји, посебно зато што дјеца у том узрасту имају жељу за што већим дружењем, што је природно. Такође, постоји могућност да, због блаже клиничке слике или непрепознавања клиничке слике, пренесу инфекцију онима који нису вакцинисани. С друге стране, дјеца мање оболијевају и имају блажу клиничку слику у односу на старије – истичу љекари.

На срећу, од почетка епидемије од посљедица ковида у Српској није преминуо ниједан малишан и тинејџер.

Коментари 0
Повезане вијести
Основци из Источне Илиџе посјетили Црвене стијене на Романији Основци из Источне Илиџе посјетили Црвене стијене на Романији
Алармантни подаци: Колико је ученика из Српске отишло у иностранство? Алармантни подаци: Колико је ученика из Српске отишло у иностранство?
Све масовнија појава: И у Загребу ученик са листом ђака за одстрел Све масовнија појава: И у Загребу ученик са листом ђака за одстрел
Најчитаније
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    23h 24m
    7
  • Радник пао са стуба и погинуо
    2h 17m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    9h 23m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    7h 50m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    9h 42m
    0