Сваки трећи становник Републике Српске је пушач

31.01.2022. 19:14
1
ИЗВОР: nezavisne.com

Сваки трећи грађанин у Републици Српској је пушач, а годишње неколико хиљада људи умире од посљедица конзумирања цигарета, истакао је декан Медицинског факултета у Бањалуци Ранко Шкрбић.

Поводом 31. јануара, Националног дана борбе против дуванског дима, Шкрбић је нагласио да је статистика поражавајућа, те да је БиХ са 35,5 одсто пушача међу популацијом старијом од 15 година, иза Србије, друга земља у Европи у којој пуши 37,6 одсто становништва.

Шкрбић је навео да је научно доказано да дувански дим штети здрављу, те да је ријеч о пошасти са којом је суочен цијели свијет.

- Цигарете су означене као главни кривац оболијевања од бројних незаразних болести као што су карциноми, прије свега карцином плућа, али и болести кардиоваскуларног система. Дуванском диму су изложена и дјеца кроз пасивно пушење, у којем се крије посебна опасност - изјавио је Шкрбић новинарима у Бањалуци.

Он је нагласио да је потребно превентивно дјеловати на дјецу од самог рођења, истичући да су дјеца родитеља који не пуше ријеђе пушачи, него она чија оба родитеља пуше.

- Имамо проблем и што жене активни пушачи не престају да пуше ни у трудноћи, иако се та дјеца рађају са мањом тјелесном тежином и у старту имају неке атопијске и алергијске реакције", напоменуо је Шкрбић. Забрињавајућа је, тврди Шкрбић, чињеница да студенти из средње школе долазе са развијеном овом штетном навиком, а одређена истраживања су показала да дјеца експериментисање са цигаретама почињу већ са 10 година. "Регулаторни органи код нас и у окружењу нису успјели да ову област регулишу законом, иако је већ у Словенији и другим земљама Европе сасвим нормално да се у затвореном простору не пуши - рекао је Шкрбић.

Студент шесте године Медицинског факултета Ангелина Дулић истакла је да је прије годину и по дана спроведено истраживање на Универзитету у Бањалуци, које је показало да су трећина студената пушачи.

- Порука коју желимо да пошаљемо јесте да желимо генерацију без дуванског дима, да укажемо које су све штетне посљедице на младе људе који желе да се остваре као родитељи - рекла је Дулићева.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Goran 31.01.2022. 20:26
    Ovde je i Bog rekao laku noc,pa je obicnim smrtnicima ostalo samo da puše
Повезане вијести
У Српској рођено 15 беба У Српској рођено 15 беба
Почиње нови систем фискализације у Српској Почиње нови систем фискализације у Српској
Ухапшено седам лица због дјечије порнографије Ухапшено седам лица због дјечије порнографије
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    15h 57m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    19h 21m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    14h 50m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    6h 27m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    6h 8m
    0