Све чешће пљачке храмова и цркава на Косову и Метохији

17.03.2021. 09:32
0
ИЗВОР: СРНА

Епархија рашко-призренска Српске православне цркве саопштила је да је у посљедњих 10 дана проваљено и опљачкано шест храмова и црквених објеката на подручју те епархије и апеловала да косовска полиција и међународне организације учине максималан напор да напади на вјерске објекте буду спријечени а одговорни приведени правди.

Учестале крађе и провале на нашим храмовима такође показују да је неопходно да се предузму додатне мере безбедности, истакнуто је у саопштењу.

Из Епархије су навели да се у протеклих неколико седмица десио низ провала и пљачки православних храмова и да су сви случајеви пријављени Косовској полицијској служби.

– И овом приликом Епархија рашко-призренска још једном изражава дубоку забринутост због учесталих случајева обијања наших храмова на Косову и Метохији. Оволико провала и крађа у кратком времену изазива узнемиреност међу нашим свештенством и народом, посебно у ове свете дане Великог поста – додаје се у саопштењу.

Према извјештајима које су Епархији доставили парохијски свештеници, 6. марта, на Задушнице, непознати извршиоци провалили су у цркву Светих апостола Петра и Павла у Клокоту и при том оштетили улазна врата, поломили прозор, “тупим предметом покушали да састружу златне листиће којима је централна икона била прекривена, при чему су је уништили, и украли око 200 евра”.

Истог дана ујутро проваљено је у цркву Свете Тројице у Партешу, када је извршена преметачина и обијена је каса, у којој се налазио новац од дневног прихода од продаје свијећа поводом Задушница.

– Непозната особа је из храма однијела Плаштаницу са Христовог гроба, икону Светог Јована Крститеља и новац из касе у износу д око 250 КМ и 70 евра – наводи се у саопштењу.

У селу Горња Гуштерица, општина Грачаница, у ноћи између 15. и 16. марта обијена је и опљачкана црква Свете Недеље.

– Из цркве је украден новац са икона у вредности од 5.000 динара (45 евра), улазна врата су проваљена и причињена је друга материјална штета, а провалу су приметили мештани овог села у јутарњим часовима са својим свештеником о томе обавестили полицију која је направила увид – додаје се у саопштењу.

Из Епархије наводе да је на подручју општине Штрпце, у селима Драјковце и Доња Битиња, 13. марта надлежни свештеник пријавио провалу и пљачку у двије цркве у његовој парохији.

– У селу Драјковце, у цркви Светих 40 мученика Севастијских, непознате особе су насилно ушле и украле одређену количину новца. У Доњој Битињи проваљена је црква и црквени звоник храма Светог Димитрија при чему су демолирана улазна врата, а из цркве је однешено 3.000 динара (око 50 КМ) – истиче се у саопштењу.

На подручју општине Пећ, у селу Витомирици, свештеник је 12. марта пријавио да је проваљен парохијски дом у изградњи поред храма Светог Апостола Луке, а украден је грађевински материјал у вриједности око 4000 евра.

На Косову и Метохији данас се обиљежава 17 година од погрома над Србима 17. и 18. марта 2004. године у којем је убијено 19 људи, протјерано 4.000 Срба, уништено 900 српских кућа, оскрнављено или спаљено 39 цркава и на хиљаде споменика на гробљима широм Космета.

Коментари 0
Повезане вијести
Ко је била Марица Мирић чију је слику показао Вучић на сједници Савјета безбједности УН? Ко је била Марица Мирић чију је слику показао Вучић на сједници Савјета безбједности УН?
Косовски специјалци претукли Србина и пријетили му пиштољем код Зубиног Потока Косовски специјалци претукли Србина и пријетили му пиштољем код Зубиног Потока
Данас Сабор Светог архангела Гаврила Данас Сабор Светог архангела Гаврила
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    10h 39m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    19h 31m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    13h 22m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    17h 7m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    8h 14m
    4