Sve češće pljačke hramova i crkava na Kosovu i Metohiji

17.03.2021. 09:32
0
IZVOR: SRNA

Eparhija raško-prizrenska Srpske pravoslavne crkve saopštila je da je u posljednjih 10 dana provaljeno i opljačkano šest hramova i crkvenih objekata na području te eparhije i apelovala da kosovska policija i međunarodne organizacije učine maksimalan napor da napadi na vjerske objekte budu spriječeni a odgovorni privedeni pravdi.

Učestale krađe i provale na našim hramovima takođe pokazuju da je neophodno da se preduzmu dodatne mere bezbednosti, istaknuto je u saopštenju.

Iz Eparhije su naveli da se u proteklih nekoliko sedmica desio niz provala i pljački pravoslavnih hramova i da su svi slučajevi prijavljeni Kosovskoj policijskoj službi.

– I ovom prilikom Eparhija raško-prizrenska još jednom izražava duboku zabrinutost zbog učestalih slučajeva obijanja naših hramova na Kosovu i Metohiji. Ovoliko provala i krađa u kratkom vremenu izaziva uznemirenost među našim sveštenstvom i narodom, posebno u ove svete dane Velikog posta – dodaje se u saopštenju.

Prema izvještajima koje su Eparhiji dostavili parohijski sveštenici, 6. marta, na Zadušnice, nepoznati izvršioci provalili su u crkvu Svetih apostola Petra i Pavla u Klokotu i pri tom oštetili ulazna vrata, polomili prozor, “tupim predmetom pokušali da sastružu zlatne listiće kojima je centralna ikona bila prekrivena, pri čemu su je uništili, i ukrali oko 200 evra”.

Istog dana ujutro provaljeno je u crkvu Svete Trojice u Partešu, kada je izvršena premetačina i obijena je kasa, u kojoj se nalazio novac od dnevnog prihoda od prodaje svijeća povodom Zadušnica.

– Nepoznata osoba je iz hrama odnijela Plaštanicu sa Hristovog groba, ikonu Svetog Jovana Krstitelja i novac iz kase u iznosu d oko 250 KM i 70 evra – navodi se u saopštenju.

U selu Gornja Gušterica, opština Gračanica, u noći između 15. i 16. marta obijena je i opljačkana crkva Svete Nedelje.

– Iz crkve je ukraden novac sa ikona u vrednosti od 5.000 dinara (45 evra), ulazna vrata su provaljena i pričinjena je druga materijalna šteta, a provalu su primetili meštani ovog sela u jutarnjim časovima sa svojim sveštenikom o tome obavestili policiju koja je napravila uvid – dodaje se u saopštenju.

Iz Eparhije navode da je na području opštine Štrpce, u selima Drajkovce i Donja Bitinja, 13. marta nadležni sveštenik prijavio provalu i pljačku u dvije crkve u njegovoj parohiji.

– U selu Drajkovce, u crkvi Svetih 40 mučenika Sevastijskih, nepoznate osobe su nasilno ušle i ukrale određenu količinu novca. U Donjoj Bitinji provaljena je crkva i crkveni zvonik hrama Svetog Dimitrija pri čemu su demolirana ulazna vrata, a iz crkve je odnešeno 3.000 dinara (oko 50 KM) – ističe se u saopštenju.

Na području opštine Peć, u selu Vitomirici, sveštenik je 12. marta prijavio da je provaljen parohijski dom u izgradnji pored hrama Svetog Apostola Luke, a ukraden je građevinski materijal u vrijednosti oko 4000 evra.

Na Kosovu i Metohiji danas se obilježava 17 godina od pogroma nad Srbima 17. i 18. marta 2004. godine u kojem je ubijeno 19 ljudi, protjerano 4.000 Srba, uništeno 900 srpskih kuća, oskrnavljeno ili spaljeno 39 crkava i na hiljade spomenika na grobljima širom Kosmeta.

Komentari 0
Povezane vijesti
Više od 600 vjernika u manastiru Visoki Dečani na praznik Cvijeti (FOTO) Više od 600 vjernika u manastiru Visoki Dečani na praznik Cvijeti (FOTO)
Ko je bila Marica Mirić čiju je sliku pokazao Vučić na sjednici Savjeta bezbjednosti UN? Ko je bila Marica Mirić čiju je sliku pokazao Vučić na sjednici Savjeta bezbjednosti UN?
Kosovski specijalci pretukli Srbina i prijetili mu pištoljem kod Zubinog Potoka Kosovski specijalci pretukli Srbina i prijetili mu pištoljem kod Zubinog Potoka
Najčitanije
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    21h 4m
    13
  • Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
    3h 59m
    0
  • Preminula Vera Grgić
    3h 15m
    0
  • Vaskrsi vaskrsle srpske vojske
    8h 4m
    0
  • Srećno i Bogom blagoslovljeno Hristovo vaskrsenje – Hristos vaskrse!
    8h 8m
    2