Све мање студената у Српској

20.04.2023. 11:18
3
ИЗВОР: nezavisne.com

Да је из године у годину све мањи број студената у Српској, потврђују и подаци Републичког завода за статистику, према којима је број уписаних у први циклус у академској 2022/2023. мањи за 3,1 одсто, односно 781 студента.

Према њиховим подацима, у овој години на први циклус студија високог образовања, укључујући и интегрисане студије, у зимски семестар уписано је 24.026 студената, од чега су 14.822, односно 61,7 одсто, студенткиње, док од броја уписаних редовно студира 87,6 одсто.

У Републици Српској на четири јавне високошколске установе уписана су 16.434 студента, а како истичу, јавне високошколске установе у Српској су универзитети у Бањалуци и Источном Сарајеву, Висока медицинска школа у Приједору и Висока школа за туризам и хотелијерство у Требињу.

У 15 приватних високошколских установа од уписаних студирају 7.592 студената или 31,6 одсто.

Када је ријеч о студентима који су дипломирали у току прошле године, и ту се биљежи пад броја у односну на претходну годину.

- У 2022. години 3.368 студената је завршило академске или струковне студије, што је за 6,1 одсто мање у односу на 2021. Од укупног броја дипломираних студената, 60,5 одсто су студенткиње - наводе из Завода.

Према “старом” програму образовања 0,7 одсто студената је дипломирало академске или струковне студије, а према програму прилагођеном Болоњској декларацији њих 99,3 одсто. Од укупног броја дипломираних студента, на високим школама дипломирало је 16,3 одсто, а на универзитетима 83,7 одсто.

Највише студената стекло је звање из области образовања пословање, администрација и право 18,9 одсто, док је најмање студената стекло звање у области услуге три одсто.

Радослав Гајанин, ректор Универзитета у Бањалуци, истиче да за мањи број студената постоји неколико разлога.

- Један од разлога је негативан природни прираштај који се биљежи годинама уназад, мањи број дјеце је у школама, те је самим тим мањи број кандидата који би могли да студирају на неком од факултета - рекао је Гајанин за “Независне новине”.

Према његовим ријечима, велики број студената још није ријешио своје питање студија, односно своје студије нису пребацили на болоњске.

- Ти студенти нису регулисали свој статус, они су требали да пређу на нови модел студирања, а више од 50 одсто студената још размишља шта ће урадити по питању својих студија - рекао је Гајанин.

Како је рекао, квалитет високог образовања на јавним универзитетима, као и на неким приватним је на задовољавајућем нивоу.

- Можемо примијетити да је на тржишту рада све мање дипломаца са јавних универзитета, а то и ми осјетимо када тражимо одговарајуће професије - рекао је Гајанин.

За већи број студенткиња на факултетима, Гајанин види разлог у томе што се мушка популација након завршетка школе одлучује на запослење у одређним занатима.

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    Mladen 23.04.2023. 06:03
    E doci ce I taj dan da se zatvore mnogi fakulteti koji danas rade i..nista. Ekscentricni profesori uhljebi i njihovi asistenti napumpaju studente egoizmom- vi kada zavrsite ih jagmice se da vas zaposle. Ovi jadni uzmu diplomu i sjedi kuci kod oca i matere, cekaju, cekaju posao.
    Sramota ih okoline da prihvate posao nize placen- hoce u struci a godine prolaze. I tako..
    Ovi stranacki aparatcici odu na privatni, kupe diplomu i na drzavne jasle.
    A rektori, dekani, ministri, analiticari, toboz strucna javnost drnda istu pricu vec 50 godina.. ljepo im- oni su struka jbt.
    Zato, omladino: U INOSTRANSTVO
    PO DOSTOJANSTVO.
  • Generic placeholder image
    Krle 22.04.2023. 00:06
    Doći će vrijeme da će na mnogim fakultetima umjesto studenata zujati muhe. A profesori neka se na vrijeme hvataju penzije ili mjesto gdje će se uhljebiti. Dobar dio njih je samo umjesto znanja prodavo maglu, pa bilo bi red da prodaju zjale gratis. Ionako na Biroima rada mnogi svršeni visokoškolci godinama, uzaludno čekaju posao.
  • Generic placeholder image
    Petar 20.04.2023. 15:15
    I ovo što ima otići će na FTN u Trebinje. Univerzitet Istočno Sarajevo se tu pita ko zadružna kobila.
Повезане вијести
Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму
Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске
Данас исплата социјалних давања Данас исплата социјалних давања
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    23h 3m
    1
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    21h 2m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    23h 15m
    0
  • Партизан мијења име!
    13h 44m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    18h 17m
    0