Све спремно за велику свечаност и долазак патријарха

24.11.2023. 15:56
0
ИЗВОР: radiofoca.com

Окићен великим српским тробојкама, у свечанoм бијелом руху, Храм Светог Саве у Фочи дочекује чин великог освећења, које ће у недјељу, на празник Светог Јована Златоустог, обавити његова светост патријарх српски Порфирије, који долази сутра.

У односу на првобитну најаву, дошло је до мањих измјена, па ће поглавар Српске паравсолавне цркве стићи нешто раније, а умјесто три дана у Фочи ће боравити дан краће.

На сарајевском аеродрому патријарха ће дочекати митрополит дабробосански Хризостом са свештенством, одакле ће се заједно упутити за Фочу.

Прва станица у патријарховој посјети граду на двије воде је општинска управа, гдје ће се око 13,00 часова састати са начелником општине Миланом Вукадиновићем.

Старјешина Храма Светог Саве, протојереј Душан Андрић каже да ће након састанка у општини, патријарх Порфирије обићи и Богословски факултет.

- Дочек испред Храма Светог Саве је у 18,00 часова, када ће бити служен свечани чин доксологије.  Митрополит Хризостом ће, након кратке молитве, поздравити патријарха бесједом, а на крају ће се патријарх обратити митрополиту, свештенству и свом народу - наводи Андрић за Радио Фочу.

Првог дана, патријарх ће посјетити и Богословију на Велечеву, гдје ће у Цркви светих Василија Острошког и Петра Дабробосанског, такође, бити служен чин доксологије.

У недјељу, у 8,30 часова је дочек патријарха испред Храма Светог Саве, након чега ће услиједити литургија и чин великог освећења.

- Наш Светосавски храм је највећа црквена грађевина у Републици Српској, и представља духовни бисер и духовни центар Горњег Подриња и Миртополије дабробосанске, духовно извориште са којег се напаја наш светосавски народ. И патријарх долази да нас напоји водом живом, водом вјечнога живота и заиста се надам и вјерујем да се сваки вјерник радује његовом доласку, а посебно његовој молитви, која нам у тешким и смутним временима помаже да истрајемо и останемо на путу следовања за Христом - поручио је Андрић.

Начелник општине Милан Вукадиновић истиче да је освећење Храма Светог Саве чин који су бројне генерације Фочака сањале и дуго чекале.

- То је дуг нашим прецима и завјет према потомцима. Велика нам је част и задовољство што ће нас посјетити наш патријарх са великим бројем владика и позвао бих све грађане да се одазовемо у што већем броју - изјавио је Вукадиновић Радио Фочи.

Начелник је истакао да су у градњи храма учествовали бројни вјерници, привредни колективи, организације, општинске и републичке установе и институције.

- Ово је пут којим треба да идемо и у будућем периоду, пут заједништва и слоге - поручио је Вукадиновић.

Он је подсјетио да је из републичког буџета за градњу Светосавског храма издвојено више од 1.450.000 КМ.

- Кум овог чина је предсједник Републике Српске Милорад Додик, што је додатна част, с обзиром да ће и патријарх и предсједник бити на чину освећења, што је на понос свих нас грађана - истакао је начелник Фоче.

Освећење Храма Светог Саве, чија је градња почела 2006. године, један је од најзначајнијх догађаја у историји Фоче, заједничка је порука локалне управе и Црквене општине.

Пише: Игор Јанковић

Коментари 0
Повезане вијести
Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
Пронађено беживотно тијело Драге Танасковића Пронађено беживотно тијело Драге Танасковића
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    20h 21m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    11h 19m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    19h 45m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    18h 0m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    19h 39m
    0