Sve spremno za veliku svečanost i dolazak patrijarha

24.11.2023. 15:56
0
IZVOR: radiofoca.com

Okićen velikim srpskim trobojkama, u svečanom bijelom ruhu, Hram Svetog Save u Foči dočekuje čin velikog osvećenja, koje će u nedjelju, na praznik Svetog Jovana Zlatoustog, obaviti njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, koji dolazi sutra.

U odnosu na prvobitnu najavu, došlo je do manjih izmjena, pa će poglavar Srpske paravsolavne crkve stići nešto ranije, a umjesto tri dana u Foči će boraviti dan kraće.

Na sarajevskom aerodromu patrijarha će dočekati mitropolit dabrobosanski Hrizostom sa sveštenstvom, odakle će se zajedno uputiti za Foču.

Prva stanica u patrijarhovoj posjeti gradu na dvije vode je opštinska uprava, gdje će se oko 13,00 časova sastati sa načelnikom opštine Milanom Vukadinovićem.

Starješina Hrama Svetog Save, protojerej Dušan Andrić kaže da će nakon sastanka u opštini, patrijarh Porfirije obići i Bogoslovski fakultet.

- Doček ispred Hrama Svetog Save je u 18,00 časova, kada će biti služen svečani čin doksologije.  Mitropolit Hrizostom će, nakon kratke molitve, pozdraviti patrijarha besjedom, a na kraju će se patrijarh obratiti mitropolitu, sveštenstvu i svom narodu - navodi Andrić za Radio Foču.

Prvog dana, patrijarh će posjetiti i Bogosloviju na Velečevu, gdje će u Crkvi svetih Vasilija Ostroškog i Petra Dabrobosanskog, takođe, biti služen čin doksologije.

U nedjelju, u 8,30 časova je doček patrijarha ispred Hrama Svetog Save, nakon čega će uslijediti liturgija i čin velikog osvećenja.

- Naš Svetosavski hram je najveća crkvena građevina u Republici Srpskoj, i predstavlja duhovni biser i duhovni centar Gornjeg Podrinja i Mirtopolije dabrobosanske, duhovno izvorište sa kojeg se napaja naš svetosavski narod. I patrijarh dolazi da nas napoji vodom živom, vodom vječnoga života i zaista se nadam i vjerujem da se svaki vjernik raduje njegovom dolasku, a posebno njegovoj molitvi, koja nam u teškim i smutnim vremenima pomaže da istrajemo i ostanemo na putu sledovanja za Hristom - poručio je Andrić.

Načelnik opštine Milan Vukadinović ističe da je osvećenje Hrama Svetog Save čin koji su brojne generacije Fočaka sanjale i dugo čekale.

- To je dug našim precima i zavjet prema potomcima. Velika nam je čast i zadovoljstvo što će nas posjetiti naš patrijarh sa velikim brojem vladika i pozvao bih sve građane da se odazovemo u što većem broju - izjavio je Vukadinović Radio Foči.

Načelnik je istakao da su u gradnji hrama učestvovali brojni vjernici, privredni kolektivi, organizacije, opštinske i republičke ustanove i institucije.

- Ovo je put kojim treba da idemo i u budućem periodu, put zajedništva i sloge - poručio je Vukadinović.

On je podsjetio da je iz republičkog budžeta za gradnju Svetosavskog hrama izdvojeno više od 1.450.000 KM.

- Kum ovog čina je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, što je dodatna čast, s obzirom da će i patrijarh i predsjednik biti na činu osvećenja, što je na ponos svih nas građana - istakao je načelnik Foče.

Osvećenje Hrama Svetog Save, čija je gradnja počela 2006. godine, jedan je od najznačajnijh događaja u istoriji Foče, zajednička je poruka lokalne uprave i Crkvene opštine.

Piše: Igor Janković

Komentari 0
Povezane vijesti
Izgrađeni konaci monaške kelije na Čelebićima Izgrađeni konaci monaške kelije na Čelebićima
Mitropolit Hrizostom: Obnova istorijskog fočanskog hrama velika radost Mitropolit Hrizostom: Obnova istorijskog fočanskog hrama velika radost
Patrijarh Porfirije: Da živimo kao porodica u užem smislu i kao narod Patrijarh Porfirije: Da živimo kao porodica u užem smislu i kao narod
Najčitanije
  • Sarajevsko-romanijski korpus - sami protiv svih (FOTO)
    15h 5m
    5
  • Otvoreno Narodno pozorište Istočno Sarajevo (FOTO)
    3h 2m
    8
  • Generalna skupština UN usvojila rezoluciju o Srebrenici!
    6h 44m
    6
  • Egzotična piletina u sosu
    15h 21m
    0
  • Majdov ima specijalnu poruku nakon osvajanja srebra
    11h 21m
    2