Све више бензинских пумпи

05.09.2022. 10:20
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Док константно слушамо прометнике нафтним дериватима да гориво не може бити нижих цијена, односно да су им марже све мање, ова дјелатност се, судећи по повећању броја бензинских пумпи у Српској, и те како исплати.

Рецимо, у Бањалуци, недалеко од Пољопривредне школе, треба вам свега неколико минута да пјешице обиђете три бензинске пумпе, а ускоро ће им се "придружити" и четврта, која се увелико гради.

Истовремено, наслушали смо се разних проблема у овој бранши, попут тога да је овај сектор угрозила пандемија, али је 2020. године, у односу на годину раније, у Српској пословало 20 пумпи више.

Годину касније, односно 2021. године, тај број је додатно повећан, па их је лане било укупно 355, а такву цифру биљежимо и данас.

Или, када се подвуче црта, према подацима које су "Независне новине" добиле од Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ), Српска је од 2019. до ове године постала богатија за 31 пумпу.

Економисти истичу да је повећање броја бензинских пумпи доказ да је ова дјелатност исплатива.

- Чињеница је да је у неким регионима то веома исплатив посао. Рецимо, уз гориво, на пумпама имате и остале производе који се ту продају и познато је колике су ту марже за те артикле - каже за "Независне новине" економиста Славиша Раковић.

Зоран Петош, пројект менаждер у Удружењу грађана ДОН из Приједора, подсјећа да су инспекцијске контроле у бензинским пумпама показале да доста њих није радило у складу са законом.

- Уосталом, ми имамо ту ситуацију да када поскупи барел нафте на свјетском тржишту, исти дан поскупи гориво код нас, као да немају никакве залихе. О залихама се код нас прича само када падне цијена барела на свјетском тржишту. Само у том раскораку бензинске пумпе остварују огромне приходе. Сигурно је да не би радиле да им се не исплати. Бензинске пумпе врло добро послују - рекао је Петош за "Независне новине".

С друге стране, коментаришући повећање броја бензинских пумпи у Републици Српској, Драган Тришић, предсједавајући Групације за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе Републике Спрске, тврди да је у питању куповина или отварање пумпи од стране већих ланаца, односно компанија које имају већ постојећу мрежу, тако да оне шире пословање.

Према његовим ријечима, мали је број новоотворених бензинских пумпи од стране нових компанија.

- У питању је процес гдје долази до затварања малих дистрибутера, који долазе у немогућност рентабилног рада, јер су марже све мање, а због раста цијена и повећања трошкова операција многи не могу да издрже. Због повећања трошкова не могу позитивно пословати, а да би као мали дистрибутери били конкурентни, морају имати ниже цијене. Један од разлога је преузимање тих бензинских пумпи или ријетко изградња нових од стране већих дистрибутера и укључивање у своје пословање - рекао је Тришић за "Независне новине".

Број бензинских пумпи у Републици Српској по годинама 2019. – 324, 2020. – 344, 2021. – 355, 2022. – 355.

Аутор: Драган Сладојевић

Коментари 0
Повезане вијести
Хоће ли марже бити ограничене на месу, воћу, поврћу, средствима за хигијену? Хоће ли марже бити ограничене на месу, воћу, поврћу, средствима за хигијену?
Гориво у Српској појефтињује пет до десет пфенига Гориво у Српској појефтињује пет до десет пфенига
Пумпаши пумпају цијене “због неизвјесности” Пумпаши пумпају цијене “због неизвјесности”
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    16h 33m
    0
  • Крађа у Палама
    14h 51m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    11h 18m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    14h 6m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    7h 27m
    0