Све више држава схвата покушај политизације приче о Сребреници

22.04.2024. 09:46
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Немогуће је предвидјети како ће резолуција о наводном геноциду у Сребреници проћи на Генералној скупштини Уједињених нација јер је и даље нејасно да ли ће се за њу гласати натполовичном већином или ће бити усвајана двотрећински.

Рекао је то за “Глас Српске” професор на Факултету политичких наука Универзитета у Бањалуци Милош Шолаја, истичући да у посљедње вријеме постоје сигнали да она ипак неће бити усвојена.

- Све више је земаља којима се овај приједлог не уклапа у тренутну спољну политику. Мислим да те земље желе да предухитре сценарио сличан ономе у појасу Газе - наводи Шолаја.

Сматра и да је узимање Сребренице као симбола наводног геноцида непримјерно без обзира на пресуду Хашког трибунала, јер не може бити колективне кривице било које групе или народа.

- Имплицитно се то покушава пришити Србима као народу, односно и Србији и Српској, мада је лако могуће да од тога не буде ништа - истакао је Шолаја.

На питање како гледа на то што је из Ирана поручено да није било геноцида у Сребреници те шта очекује како би евентуално могле гласати друге арапске земље, Шолаја одговара да је то тешко прогнозирати.

Амбасадор БиХ у Србији Александар Врањеш истакао је да је Србија веома активна у покушајима да се чује глас да је најављена резолуција о Сребреници бесмислена.

- То је нешто што може да остави негативне посљедице, како међу народима тако и на међународном плану. Србија ће показати да ипак и Србија и Срби имају пријатеље који нас разумију и не желе да учествују у овој фарси - рекао је Врањеш и истакао да се сама тема политизује, што је одређени број држава и примијетио. Он је подсјетио да је амбасадор Ирана у Србији Рашид Хасан Пур Баеи рекао да Запад нема добре намјере и није искрен када је ријеч о Сребреници.

Политиколог Ненад Кецмановић казао је да је народ Српске послао упозорење Бошњацима и Западу. Бошњачки спонзори, према његовим ријечима, стално опипавају пулс Српској и одмјеравају моменат када би требало да повуку сљедећи потез, али да је њен народ послао упозорење и Бошњацима и Западу.

Према ријечима професора међународних односа Срђе Трифковића, циљ предложене резолуције је да се одврати пажња од онога што се догађа у Гази с једне стране и да се изврши додатни притисак на Србију у контексту три захтјева који су јој са западних адреса испостављени већ поодавно. Творци те замисли не сагледавају чињеницу да што више буду тежили колективној стигматизацији Срба, то ће, истакао је он, бити мања мотивација званичног Београда да те испостављене захтјеве испуњава.

- Један је тзв. нормализација односа са Приштином, а знамо шта се под тим подразумева. Као друго, што је можда још актуелније у овом тренутку јесте то да се олабави веза између Бањалуке и Београда у тренутку када ескалира притисак на Милорада Додика - навео је Трифковић.

Стални представник Русије у Уједињеним нацијама Василиј Небензја оцијенио је да се над Балканом надвила опасност новог сукоба, који провоцирају западне земље те нагласио да Русија чини и да ће чинити све што је у њеној моћи да осујети деструктивне планове западних земаља.

Коментаришући чињеницу да је Њемачка, која је током Другог свјетског рата починила геноцид над Словенима, Јеврејима и Ромима предлагач резолуције о Сребреници, Небензја је подсјетио да је Њемачка историјски покушавала да игра посебну улогу на Балкану.

- Њемачко коспонзорисање нацрта резолуције о “геноциду” у Сребреници, као и активна улога Берлина у његовом промовисању, указује на намјеру Њемачке да се учврсти у Европи као самостални центар моћи. Зато је одлучила да игра на “балканску карту” - сматра Небензја.

Патријарх

Патријарх српски Порфирије изразио је забринутост и оцијенио као потпуно штетну иницијативу за изгласавање резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН, не доводећи у питање чињеницу да сви који су починили било какав ратни злочин треба да буду изведени пред лице правде, саопштено је из Српске православне цркве.

- Ми ћемо наставити неодступно да позивамо на љубав и разумевање, градимо мир, како на Косову и Метохији тако и у БиХ - нагласио је патријарх.

Пише: Данијела Бајић

Коментари 0
Повезане вијести
Медији: Ово је комплетан финални текст Резолуције о Сребреници Медији: Ово је комплетан финални текст Резолуције о Сребреници
Шеховац: Зашто се не изгласава резолуција о геноциду над Србима у Сарајеву? Шеховац: Зашто се не изгласава резолуција о геноциду над Србима у Сарајеву?
Поново одгођено гласање о резолуцији о Сребреници Поново одгођено гласање о резолуцији о Сребреници
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    15h 17m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    14h 13m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    14h 17m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    11h 10m
    0
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    13h 7m
    0