Све више грађана тражи психолошку помоћ због пандемије

22.07.2020. 09:10
0
ИЗВОР: Srpska.info

Због новог вируса корона нема мјеста за панику. Није било мјеста за панику у марту, а нема ни сада у јулу.

Овим ријечима в.д. директора Института за јавно здравство Бранислав Зељковић кометарише чињеницу да се домовима здравља јаваљају грађани са страхом због новог вируса, те узнемиреношћу са дневним извјештајима о броју новозаражених.

– Што се тиче самог извјештавања јавности, Институт за јавно здравство РС од почетка заговара и придржава се транспарентности. Јасно је да сваки грађанин једнако не може да разумије ни тренутну епидемиолошку ситуацију ни наше извјештавање. Покушавамо то да сведемо на базични ниво. Када говоримо о броју позитивних особа, желимо да грађани буду свјесни да расте или пада број и шта то значи за њихову локалну заједницу, примјењивање постојећих мјера и придржавање мјера, те колики ризик носи ако се не придржавају – објашњава Зељковић.

Он каже да је рад јавних здравствених установа регулисан закључком Републичког штаба за ванредне ситуације покојем и даље не раде у пуном капацитету.

– Одређени оперативни захвати из тзв. хладног режима су одгођени у складу са епидемиолошком ситуацијом у РС. То су они оперативни захвати који могу да чекају, односно они који нису хитни – истиче Зељковић.

Он каже да су сво вријеме рађене операције у хитним случајевима, односно када су били угрожени животи.

– Што се тиче контролних и специјалистичких прегледа, здравствене установе на секунадарном ниову су у складу са брзим тестирањем правили планове за одређене прегледе. У складу с тим, ми смо дали препоруке на који начин да се придржавају одређених мјера. Грађанима, нажалост, здравствена услуга која није везана за нови вирус не може да буде пружена оном брзином као што је било прије епидемије. Али, јако је битно да добију ту услугу – одговор је Зељковића на питање новинара да ли хронични болесници могу да обаве све редовне контроле, а које подразумијевају неколико специјалистичких прегледа.

-Јавно здравство неће бити исто након овог вируса, јер је показао и на глобалом нивоу да постоје одређене ствари које се морају промијенити што се тиче реакције. Оно што је похвано за РС је то да су наше меје поједине земље касније ископирале и почињу сада да их примењују. Здравствени систем РС је јако добро одреаговао, али ће дефинитно захтјевати промјене и иновације. Учићемо из искуства – рекао је Зељковић.

Коментари 0
Повезане вијести
Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској
Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму
Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    3h 58m
    0
  • Партизан мијења име!
    20h 53m
    4
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    4h 5m
    1
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    23h 0m
    3
  • Код Трнова ухапшено лице због криволова
    4h 14m
    0