Свечана академија поводом обиљежавања 30 година рада СШЦ „Источна Илиџа“

15.05.2023. 15:41
0
ИЗВОР: katera.news

Средњошколски центар „Источна Илиџа“ уприличиће сутра Свечану академију поводом обиљежавања 30 година рада.

Академија ће бити одржана у 19 часова у амфитеатру Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Илиџанска гимназија "Игмански марш", познатија као "Четврта сарајевска гимназија", основана је 21. јуна 1961. године. Исте те године почела је са радом са три одјељења и три професора у просторијама Основне школе "Бранко Радичевић". Школа се временом развијала, добила своју зграду, а реформом школског система, у школској 1980/81. години, уписујући ученике усмјерених средњих школа, постала је Средњошколски центар "Игмански марш". Ипак, тежња професора, ученика и свих грађана Илиџе да школа у првом реду буде гимназија резултовала је тиме да су у школску 1991/92. годину уписани само гимназијалци, и то седам одјељења.

Школа је наставила са радом и у ратној 1992/93. години. Истина, тада није одржавана редовна већ инструктивна настава. Од школске 1993/94. године настава се одвија редовно. У марту 1996. године, по одлуци општине Српска Илиџа, школа је дислоцирана у тадашњу Лукавицу.

Трансформацијама средњих школа 1997. године, од три школе формиране су двије – Гимназија и средња стручна школа Источна Илиџа и Средња школа "28. јуни".

Од 2011. године Гимназија и средња стручна школа Источна Илиџа мијења назив у ЈУ Средњошколски центар Источна Илиџа.

Средњошколски центар „Источна Илиџа“ представља својеврсни симбол егзодуса и новог живота. Заједно са сарајевским Србима премјештале су се и све оне материјалне и нематеријалне тековине које ће на новом мјесту наставити започето. Тако је Средњошколски центар „Игмански марш“ 1996. године прешао свој пут до новог српског (Српског) Сарајева и симболично заокружио свој првобитни назив.

Коментари 0
Повезане вијести
Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
Свечана академија поводом Ђурђевдана - славе и Дана општине Источна Илиџа Свечана академија поводом Ђурђевдана - славе и Дана општине Источна Илиџа
Матуранти Средњошколског центра „Источна Илиџа“ посјетили Пребиловце (ФОТО) Матуранти Средњошколског центра „Источна Илиџа“ посјетили Пребиловце (ФОТО)
Најчитаније
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    18h 25m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    17h 56m
    2
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    14h 12m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    18h 19m
    0
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    10h 7m
    2