Svečana akademija povodom obilježavanja 30 godina rada SŠC „Istočna Ilidža“

15.05.2023. 15:41
0
IZVOR: katera.news

Srednjoškolski centar „Istočna Ilidža“ upriličiće sutra Svečanu akademiju povodom obilježavanja 30 godina rada.

Akademija će biti održana u 19 časova u amfiteatru Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Ilidžanska gimnazija "Igmanski marš", poznatija kao "Četvrta sarajevska gimnazija", osnovana je 21. juna 1961. godine. Iste te godine počela je sa radom sa tri odjeljenja i tri profesora u prostorijama Osnovne škole "Branko Radičević". Škola se vremenom razvijala, dobila svoju zgradu, a reformom školskog sistema, u školskoj 1980/81. godini, upisujući učenike usmjerenih srednjih škola, postala je Srednjoškolski centar "Igmanski marš". Ipak, težnja profesora, učenika i svih građana Ilidže da škola u prvom redu bude gimnazija rezultovala je time da su u školsku 1991/92. godinu upisani samo gimnazijalci, i to sedam odjeljenja.

Škola je nastavila sa radom i u ratnoj 1992/93. godini. Istina, tada nije održavana redovna već instruktivna nastava. Od školske 1993/94. godine nastava se odvija redovno. U martu 1996. godine, po odluci opštine Srpska Ilidža, škola je dislocirana u tadašnju Lukavicu.

Transformacijama srednjih škola 1997. godine, od tri škole formirane su dvije – Gimnazija i srednja stručna škola Istočna Ilidža i Srednja škola "28. juni".

Od 2011. godine Gimnazija i srednja stručna škola Istočna Ilidža mijenja naziv u JU Srednjoškolski centar Istočna Ilidža.

Srednjoškolski centar „Istočna Ilidža“ predstavlja svojevrsni simbol egzodusa i novog života. Zajedno sa sarajevskim Srbima premještale su se i sve one materijalne i nematerijalne tekovine koje će na novom mjestu nastaviti započeto. Tako je Srednjoškolski centar „Igmanski marš“ 1996. godine prešao svoj put do novog srpskog (Srpskog) Sarajeva i simbolično zaokružio svoj prvobitni naziv.

Komentari 0
Povezane vijesti
Maturanti Srednjoškolskog centra „Istočna Ilidža“ posjetili Prebilovce (FOTO) Maturanti Srednjoškolskog centra „Istočna Ilidža“ posjetili Prebilovce (FOTO)
Učenici SŠC „Istočna Ilidža“ obilježili Svjetski dan zdravlja i prikupljali novac za Veru Učenici SŠC „Istočna Ilidža“ obilježili Svjetski dan zdravlja i prikupljali novac za Veru
Održana akademija posvećena srpskom pjesniku Dobrici Eriću u Istočnom Novom Sarajevu (FOTO) Održana akademija posvećena srpskom pjesniku Dobrici Eriću u Istočnom Novom Sarajevu (FOTO)
Najčitanije
  • Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
    13h 7m
    4
  • Na današnji dan rođen Filip Višnjić
    21h 59m
    0
  • Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
    15h 50m
    0
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    10h 42m
    4
  • Na planinarskom pohodu na Romaniji očekuje se oko 200 učesnika
    19h 35m
    0