Свечани дефиле застава Војске Републике Српске

11.05.2022. 09:27
0
ИЗВОР: srna.rs

У Бањалуци ће данас бити одржан свечани дефиле застава у оквиру обиљежавања 30 година од формирања Војске Републике Српске и 17 година Трећег пјешадијског Република Српска пука.

 Дефиле ће кренути у 17.30 часова од Народног позоришта Српске, а потом ће проћи Улицом краља Петра Првог Крађорђевића до Трга Крајине.

Од 18 часова на платоу испред Храма Христа Спаситеља предвиђен је богат културно–умјетнички програм у којем ће учествовати етно-група "Траг" и Радничко-културно-умјетничко друштво "Пелагић", а у 19 часова обраћање званичника.

Обиљежавању ће присуствовати делегација Народне скупштине Републике Српске у којој ће бити потпредсједници парламента Српске Денис Шулић и Милан Петковић и посланици Срђан Мазалица, Милан Радовић, Јелена Тривић и Маринко Драгишић.

Програму испред Храма Христа Спаситеља присуствоваће и многобројне делегације, које ће на овај начин одати почаст борцима Војске Републике Српске.

Обиљежавање ће бити настављено свечаном академијом која ће од 20 часова бити одржана у Културном центру "Бански двор".

Централна манифестација, поводом обиљежавања 30 година од оснивања ВРС и и 17 година постојања Трећег пјешадијског Република Српска, биће одржана сутра у касарни "Козара" у Бањалуци, а претходили су јој бројни садржаји широм Српске.

Скупштина српског народа у БиХ на засједању у Бањалуци 12. маја 1992. године донијела је одлуку о формирању Војске Републике Српске. Постојала је од 12. маја 1992. до 1. јануара 2006, након чега је ушла у састав Оружаних снага БиХ.

Кроз Војску Републике Српске је прошло 210.000 бораца, а 23.801 њен припадник положио живот у одбрамбено-отаџбинском рату за одрану Српске.

Коментари 0
Повезане вијести
Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
Годишњица срамне арбитраже за Добрињу Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
Хоће ли се ускоро мијењати цијене горива у Српској? Хоће ли се ускоро мијењати цијене горива у Српској?
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    9h 45m
    0
  • Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
    21h 45m
    8
  • Рели однио седам живота, погинула и дјевојчица
    23h 19m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    7h 14m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    6h 32m
    0