Свештеници из Подгорице и Даниловграда пуштени на слободу

16.06.2020. 10:22
0
ИЗВОР: Srna

Свештеници Мирчета Шљиванчанин, из Подгорице, и Жељко Ћалић, из Даниловграда, пуштени су на слободу након што је судија за истрагу прихватио жалбе њихових бранилаца.

Свештеници, којима је рјешењем подгоричког Основног државног тужилаштва било одређено задржавање до 72 часа због основане сумње да су извршили кривично дјело, како се наводи, непоступања по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести, пуштени су касно синоћ.

Државни тужилац Јелена Протић је као разлог за задржавања навела могућност понављања кривичног дјела.

Судија за истрагу Основног суда у Подгорици Ненад Вујановић у поступку извиђаја према осумњиченом свештенику протојереју Мирчети Шљиванчанину, одлучујући по жалби бранилаца адвоката Божа Милоњића и Владимира Чађеновића, веома ефикасно и експедитивно је одлучио по жалби и укинуо рјешење подгоричког Основног државног тужилаштва о његовом задржавању у притвору.

Координатор Правног савјета Митрополије црногорско-приморске, протојереј-ставрофор Велибор Џомић рекао је подгоричким медијима да је тим рјешењем наређено да се Мирчета Шљиванчанин одмах пусти на слободу и он се налази код Саборног храма Христовог васкрсења са вјерним народом.

- Потврдио се став бранилаца да је поступање у овом случају Тужилаштва, као и Управе полиције, било незаконито, јер је Мирчета без икаквог основа након давања изјаве задржан у притвору. Ово је у правном смислу врло важно рјешење и већ постаје судска пракса. То је јако важно за све будуће случајеве, да нема ниједног основа за задржавање нашег свештеника у притвору након давања евентуалних изјава у полицији у својству грађана због мирних, благословених и дозвољених литија које се организују против Закона о слободи вјероисповијести и његових спорних и дискриминаторских неуставних одредаба - рекао је Џомић за Светигору.

И судија за истрагу Основног суда у Данилограду Соња Кековић у поступку извиђаја према осумњиченом свештенику Жељку Ћалићу, а одлучујући по жалби браниоца адвоката Радоја Бојовића, донијела је рјешење којим је уважила жалбу и укинула рјешење подгоричког Основног државног тужилаштва о његовом задржавању у притвору, након чега је свештеник пуштен на слободу.

Свештеник Мирчета Шљиванчанин је, након пуштања на слободу, захвалио за подршку Његовом високопреосвештенству митрополиту црногорско-приморском Амфилохију, свештенству, правницима, посебно вјерном народу.

- Представља ми изузетно задовољство што сам свештеник тога народа. Ми се боримо против сваког зла, па и овог које је овај Закон донио и довео до тога да се свештеници затварају. Овај притвор је само једна мала станица на овом путу, осјетио сам љубав и молитву Цркве. Идемо даље до Христове побједе. Не дамо светиње - рекао је Шљиванчанин.

Пуштање на слободу даниловградског пароха вјерници су дочекали испред полицијске станице. Они су испратили свештеника Жељка Ћалића улицама Даниловграда.

Прота Жељко је сабранима поручио да се битка за одбрану светиња наставља.

Свештеници Жељко Ћалић и Мирчета Шљиванчанин у недјељу вече, 14. јуна, лишени су слободе након што су дали изјаве због литија која су одржане у Даниловграду и Подгорици, а за које су били наведени као организатори у захтјевима поднесеним Управи полиције за одобрење јавних окупљања. Тужилац подгоричког Основног државног тужилаштва Јелена Протић јуче им је одредила задржавање до 72 часа.

Током њиховог саслушања испред Тужилаштва се окупио већи број свештеника и грађана у знак подршке свештеницима, али и протеста због дискриминаторског односа власти према свештеницима.

Коментари 0
Повезане вијести
НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО
Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО) Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО)
Данас Сабор Светог архангела Гаврила Данас Сабор Светог архангела Гаврила
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    19h 1m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    9h 59m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    18h 25m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    16h 40m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    18h 19m
    0