Светлана Видаковић из Требиња: Шишање са знаком хуманости

09.08.2023. 13:24
0
ИЗВОР: direkt-portal.com

Дугу, природно смеђу, сјајну и његовану косу Требињка Светлана Видаковић је, из најхуманијег разлога, замијенила паж фризуром. Ова деветнаестогодишњакиња косу је донирала за потребе израде перика дјеци која болују од малигних болести. 

Вјерује да је њен чин ситница наспрам свих великих борби које воде мали хероји.

- Његовала сам косу, отприлике, годину дана, можда мало и више. Иако волим дугу косу, овај пут сам је с циљем пуштала да је донирам и да на овај начин пружим подршку тој дјеци - рекла је за "Директ" ова млада Требињка која је донирала 30 цм своје косе.

Светлана је раније била и чланица Фондације Свети Вукашин гдје је учествовала у бројним хуманитарним активностима, а овај хумани гест ју је посебно испунио. Срећна је, јер је тако дјелић себе намијенила дјетету које је због болести остало без косе. Циљ јој је, каже, и да на овај начин подигне свијест о међусобном помагању те да се људи, уколико већ нису, упознају са оваквом врстом помоћи и донације. 

Праменови Светланине косе су сада на путу ка Удружењу "Искра" из Бањалуке, гдје је одлучила да донира косу. Како је испричала, да би успјела у својој намјери, морала је прво да истражује, односно да сама пронађе начин како би и гдје могла донирати косу. 

- Истраживала сам путем интернета која удружења реализују овакве видове донација. Пронашла сам једно такво удружење, код нас у Републици Српској, чији су оснивачи родитељи дјеце обољеле од малигних болести - појашњава Светлана и додаје да је све податке добила од њих, али и да су све неопходне информације већ доступне свима на њиховој интернет страници.

- Тамо се налази и број њиховог жиро рачуна, па се и на тај начин може помоћи, али и свака мисао и молитва проткана вјером у побједе малих хероја је свакако вид велике подршке и љубави - закључила је Светлана, која је и наш данашњи херој.

Може се донирати само природна нефарбана коса

Овај хумани гест је бесплатним шишањем подржала фризерка и власница Фризерског салона "Нада" Миљана Мракић. Она за Свјетлану каже да је велики хуманиста и један свијетао примјер младе особе, али да је радује то што није и усамљен.

- Иако данас слабо ко шиша тако пуно косе, радећи овај посао, већ сам се сусретала са женама које су се одлучиле за донацију косе за дјецу обољелу од малигних болести и то је несто сто ме сваки пут изнова одушеви - рекла је за "Директ" Миљана Мракић.

Због свих оних које ће можда и овај текст подстакнути да размишљају о донирању косе, занимало нас је каква коса треба да буде да бисмо је могли донирати.

- Коса треба да буде колико-толико здрава, а потребно је најмања 30 цм дужине. Такође, коса не би требало да буде хемијски третирана, тако да све дјевојке које се до сада нису фарбале, а желе промјену, могу да размисле о томе да дио своје косе одвоје за оне којима је то потребно, па ће тако, сигурна сам, и свака промјена имати посебно задовољство и драж - рекла је Миљана Мракић.

Пише: Јелена Џомба

Коментари 0
Повезане вијести
Најбољи ученици требињске Гимназије на поклоничком путовању у Грчку (ФОТО) Најбољи ученици требињске Гимназије на поклоничком путовању у Грчку (ФОТО)
Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    10h 14m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    10h 58m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    15h 3m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    15h 7m
    2
  • Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
    4h 38m
    0