Svetlana Vidaković iz Trebinja: Šišanje sa znakom humanosti

09.08.2023. 13:24
0
IZVOR: direkt-portal.com

Dugu, prirodno smeđu, sjajnu i njegovanu kosu Trebinjka Svetlana Vidaković je, iz najhumanijeg razloga, zamijenila paž frizurom. Ova devetnaestogodišnjakinja kosu je donirala za potrebe izrade perika djeci koja boluju od malignih bolesti. 

Vjeruje da je njen čin sitnica naspram svih velikih borbi koje vode mali heroji.

- Njegovala sam kosu, otprilike, godinu dana, možda malo i više. Iako volim dugu kosu, ovaj put sam je s ciljem puštala da je doniram i da na ovaj način pružim podršku toj djeci - rekla je za "Direkt" ova mlada Trebinjka koja je donirala 30 cm svoje kose.

Svetlana je ranije bila i članica Fondacije Sveti Vukašin gdje je učestvovala u brojnim humanitarnim aktivnostima, a ovaj humani gest ju je posebno ispunio. Srećna je, jer je tako djelić sebe namijenila djetetu koje je zbog bolesti ostalo bez kose. Cilj joj je, kaže, i da na ovaj način podigne svijest o međusobnom pomaganju te da se ljudi, ukoliko već nisu, upoznaju sa ovakvom vrstom pomoći i donacije. 

Pramenovi Svetlanine kose su sada na putu ka Udruženju "Iskra" iz Banjaluke, gdje je odlučila da donira kosu. Kako je ispričala, da bi uspjela u svojoj namjeri, morala je prvo da istražuje, odnosno da sama pronađe način kako bi i gdje mogla donirati kosu. 

- Istraživala sam putem interneta koja udruženja realizuju ovakve vidove donacija. Pronašla sam jedno takvo udruženje, kod nas u Republici Srpskoj, čiji su osnivači roditelji djece oboljele od malignih bolesti - pojašnjava Svetlana i dodaje da je sve podatke dobila od njih, ali i da su sve neophodne informacije već dostupne svima na njihovoj internet stranici.

- Tamo se nalazi i broj njihovog žiro računa, pa se i na taj način može pomoći, ali i svaka misao i molitva protkana vjerom u pobjede malih heroja je svakako vid velike podrške i ljubavi - zaključila je Svetlana, koja je i naš današnji heroj.

Može se donirati samo prirodna nefarbana kosa

Ovaj humani gest je besplatnim šišanjem podržala frizerka i vlasnica Frizerskog salona "Nada" Miljana Mrakić. Ona za Svjetlanu kaže da je veliki humanista i jedan svijetao primjer mlade osobe, ali da je raduje to što nije i usamljen.

- Iako danas slabo ko šiša tako puno kose, radeći ovaj posao, već sam se susretala sa ženama koje su se odlučile za donaciju kose za djecu oboljelu od malignih bolesti i to je nesto sto me svaki put iznova oduševi - rekla je za "Direkt" Miljana Mrakić.

Zbog svih onih koje će možda i ovaj tekst podstaknuti da razmišljaju o doniranju kose, zanimalo nas je kakva kosa treba da bude da bismo je mogli donirati.

- Kosa treba da bude koliko-toliko zdrava, a potrebno je najmanja 30 cm dužine. Takođe, kosa ne bi trebalo da bude hemijski tretirana, tako da sve djevojke koje se do sada nisu farbale, a žele promjenu, mogu da razmisle o tome da dio svoje kose odvoje za one kojima je to potrebno, pa će tako, sigurna sam, i svaka promjena imati posebno zadovoljstvo i draž - rekla je Miljana Mrakić.

Piše: Jelena Džomba

Komentari 0
Povezane vijesti
Maturanti i profesori obnovili tradiciju: Meč u malom fudbalu za kraj škole Maturanti i profesori obnovili tradiciju: Meč u malom fudbalu za kraj škole
Mještani i sveštenik u radnoj akciji: Počela obnova Crkve Svetih Arhangela u naselju Hrupjela (FOTO) Mještani i sveštenik u radnoj akciji: Počela obnova Crkve Svetih Arhangela u naselju Hrupj...
Najbolji učenici trebinjske Gimnazije na pokloničkom putovanju u Grčku (FOTO) Najbolji učenici trebinjske Gimnazije na pokloničkom putovanju u Grčku (FOTO)
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    10h 39m
    8
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    23h 49m
    0
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    8h 41m
    0
  • Zakazana sjednica o pravilniku za utvrđivanje minimalca
    22h 40m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    7h 34m
    0