Сви ће моћи регистровати мотоцикл на пола године

11.06.2019. 11:09
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Дугоочекивана могућност сезонске регистрације возила као што су мотоцикли коначно би требало да заживи у свим дијеловима БиХ, јер су у току припреме новог текста Правилника о регистрацији возила, који је предвидио овакву могућност.

У мото-клубовима у РС кажу да таква могућност у РС већ постоји, док се њихове колеге из ФБиХ жале да овакву опцију, која би им донијела уштеду новца, немају.

Ипак, на помолу је рјешење за све, чиме ће се БиХ придружити бројним државама које нуде идентичну могућност.

“Правилником је предвиђено да рок важења регистрација за мотоцикле, трицикле, четвороцикле, лаке мотоцикле, возила за становање или камповање, може бити и краћи од годину дана, с тим да овај рок не може бити краћи од шест мјесеци”, речено је “Независним” у Министарству комуникације и транспорта БиХ.

Том министарству је питање с истом тематиком поставио и Саша Магазиновић, посланик СДП-а у Представничком дому БиХ, који је, казује нам, такође незванично чуо да би оваква пракса требало да заживи.

“За ову сезону је већ касно, иако је прошле године Министарство комуникација и промета обећало да ће ти подзаконски акти ступити на снагу са првим јануаром 2019, тако да је већ требало да буде омогућена сезонска регистрација. Не знам зашто се то није десило”, рекао је Магазиновић за “Независне”.

Он сматра да је оваква могућност од изузетног значаја за људе који сезонски користе моторна возила.

“Нелогично је да неку услугу плаћате за 12 мјесеци ако је период кориштења много краћи. Наравно, људи треба да знају да цијена регистрације неће бити упола мања, али ће бити значајна уштеда. На концу, и да је марку јефтиније – значи”, наводи Магазиновић.

Слично каже и Синиша Праштало, предсједник Мото-клуба “Стршљен” Бањалука, који истиче да је мотоциклистима у РС могућност сезонске регистрације љубимца на два точка донијела уштеду.

“Сезона траје шест-седам мјесеци, тако да не плаћате пуну цифру, већ знатно мању. То је значајно за буџет сваке куће која има мотоцикл”, рекао нам је Праштало.

С друге стране, Елвир Геца, члан Мото-клуба Горажде, каже да је мотоцикл у ФБиХ немогуће регистровати на шест мјесеци.

“Обећавају, али то се још није догодило. У ФБиХ нигдје не можете регистровати мотоцикл на шест мјесеци, а мислим да би нам то пуно значило. Добро је уштедјети и 100 марака. Ако је регистрација 500 КМ, зашто не бисмо плаћали 400 или 350 КМ”, пита Геца.

Дугогодишњи борац за заштиту потрошача Муриса Марић има камп-приколицу и поздравља то што овај правилник обухвата и ту врсту возила.

“Одавно је требало повести рачуна да сва та сезонска возила не морамо регистровати на годишњем нивоу. Треба да идемо у корак с Европом. Ово ће засигурно обрадовати многе љубитеље двоточкаша, али и све нас који волимо камп-приколице”, наводи Марићева, иначе извршни директор Удружења грађана ДОН Приједор.

ПРАВИЛНИКОМ ОБУХВАЋЕНИ: 

  • Мотоцикли
  • Трицикли
  • Четвороцикли
  • Лаки мотоцикли
  • Возила за становање или камповање
Коментари 0
Повезане вијести
Не одлажите одлазак код вулканизера: Ево зашто зимске гуме нису добре љети Не одлажите одлазак код вулканизера: Ево зашто зимске гуме нису добре љети
У марту 9.023 возила регистрована први пут У марту 9.023 возила регистрована први пут
Која генерација највише „дивља“ по путу? Која генерација највише „дивља“ по путу?
Најчитаније
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    10h 48m
    5
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    10h 30m
    0
  • Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
    11h 24m
    4
  • Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
    8h 19m
    0
  • Три жене заражене ХИВ-ом током козметичког третмана
    12h 1m
    1