Сви грађани ће и у наредна два мјесеца имати здравствено осигурање

05.06.2023. 13:10
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Фонд здравственог осигурања Републике Српске (ФЗО РС), у складу са одлуком Владе Републике Српске, омогућио је да здравствено осигурање у наредних 60 дана имају и грађани који нису осигурани, али су послодавци дужни да измире своје законске обавезе у наведеном периоду.

Иначе, Влада Републике Српске је донијела одлуку да се грађанима који су остали без здравственог осигурања након укидања ванредне ситуације омогући да користе права из области здравствене заштите у прелазном периоду до 60 дана.

- Међутим, ова одлука не значи да послодавци не треба да измирују своје обавезе нити да грађани не треба да регулишу свој статус осигурања. Сада је потребно да послодавци схвате да им се излази у сусрет и да искористе овај прелазни период да измире своје законске обавезе како не би испаштали радници и њихове породице - наводе из ФЗО Српске.

Позвали су грађане који и након три године нису регулисали свој статус осигурања,  да је крајње вријеме да се по неком од бројних предвиђених основа пријаве на осигурање, јер је било више него довољно времена да регулишу свој статус осигурања.

Иначе, Законом о обавезном здравственом осигурању Републике Српске и Законом о доприносима јасно је дефинисано ко коју категорију грађана пријављује на осигурање и ко је дужан да плаћа доприносе.

- Тако да је рок од 60 дана период који послодавци треба да искористе како би у Пореској управи провјерили право стање својих обавеза када су у питању доприноси за здравствено осигурање. Када се уплате доприноси ФЗО РС ту уплату у систему види дан или два након уплате, због чега је важно да се доприноси плаћају правовремено, како је предвиђено законом, а не у задњи час - истичу из Фонда.

Додају да је важно да осигураници знају да, када се уплате доприноси, Фонд "пушта" осигурање на период од два мјесеца.

- Према томе, послодавци имају довољно времена да обавезе измирују на вријеме, како би осигурана лица имала у континуитету осигурање - наводе из Фонда.

Напомињу да је Фонд у протекле три године због ванредне ситуације финансирао здравствену заштиту и за неосигуране грађане, али да су константно позивали грађане да регулишу свој статус осигурања и да се не ослањају на ванредну ситуацију, како не би остали без права из здравственог осигурања по окончању ванредне ситуације.

Пише: Николина Алексић

Коментари 0
Повезане вијести
Због истека рока и труљења повучено и уништено 600 килограма хране у Српској Због истека рока и труљења повучено и уништено 600 килограма хране у Српској
Поклон од 100 ГБ нета уз савршено повезане м:тел услуге Поклон од 100 ГБ нета уз савршено повезане м:тел услуге
Просјечна јунска плата у Српској 1.426 КМ Просјечна јунска плата у Српској 1.426 КМ
Најчитаније
 • Пукао рингишпил у Палама
  10h 27m
  1
 • Једногодишњaк у критичном стању након незгоде на зип-лајну
  23h 6m
  1
 • У закључаном стану пронађена мртва браћа
  14h 34m
  0
 • Регистрована козја куга, уништено око 2.500 животиња
  12h 33m
  0
 • Како сам заборавио рођено дијете: Потресна прича оца чији је син умро у колима
  21h 0m
  0