Свједок описао затварање, малтретирање и убијање Срба

20.07.2022. 15:46
0
ИЗВОР: srna.rs

На суђењу за злочине почињене над Србима код Орашја, свједок Зоран Сарић описао је пред Судом БиХ затварање, малтретирање и убијање затвореника, као и одвођење на принудни рад.

Сарић, сједок Тужилаштва БиХ, испричао је да је у Орашју живио до 29. априла 1992. године, након чега је, због гранатирања, заједно са породицом отишао у Букову Греду.

Он је навео да су 9. маја мушкарци сакупљени испред кућа, а да им је
/један од оптужених/ Марко Доминковић наредио да предају оружје. Сарић је додао да је са стрицем кренуо ка кући јер им је наређено да донесу оружје, а стриц је том приликом претучен.

- Вратили смо се назад, гдје су нас испитивали, а након тога одвезени смо у Доњу Махалу, гдје смо затворени у једну шупу -  рекао је Сарић.

Он је навео да неколико особа није дошло на испитивање, као и да је чуо да су у "Жарковој викендици", те да је "мали Миша покушао да побјегне кроз пшеницу и да је смртно страдао, као и Жарко".

Сарић је рекао да је у шупи у Доњој Махали било затворено неколико особа, да су били уморни, а "одјећа им је била дјелимично поцијепана, били су утучени и гледали су доље".

Док је боравио у шупи, Сарић је рекао да је неколико особа изведено, као и да му је познато да је "од полицајаца био Банџо и Мато Ракијица, који је био униформисан и имао нож".

Из шупе су, између осталог, рекао је, изведени Чедо Цвијановић и Максо Гајић, за којег је касније чуо да је убијен.

Он је испричао да је сутрадан одведен у фискултурну салу у Орашју, гдје је већ било затворених људи.

Сарић је рекао да су почетком јуна кренули да раде на линији, гдје је са другима извођен на рад и копао ровове и траншеје, као и да му је познато да је било рањених и погинулих, преноси "Бирн".

Сарић је напоменуо да је у фискултурној сали остао три мјесеца, након чега је пребачен у исту салу у основној школи у Доњој Махали.

Према његовим ријечима, стриц Саво Сарић изведен је 6. јуна 1992. године, а 7. јун није дочекао жив.

Свједок је навео да је размијењен у јуну, а његов отац у јулу 1993. године.

За прогон српског становништва убиствима, затварањем, мучењем, силовањима и другим радњама почињеним у Орашју оптужени су Ђуро Матузовић, Иво и Тадо Оршолић, Марко Доминковић, Јосо Недић, Марко Блажановић, Мато и Анто Живковић, Стјепо Ђурић и Мирко Јурић.

Према оптужници, они су злочине починили као припадници командних структура ХВО-а, те војне и цивилне полиције у Орашју.

Наставак суђења заказан је за 7. септембар. 

Коментари 0
Повезане вијести
Нова суспензија за Диану Кајмаковић Нова суспензија за Диану Кајмаковић
Миличевић: Оптужница и мјере забране Драгомиру Васићу најсрамније странице правосуђа БиХ Миличевић: Оптужница и мјере забране Драгомиру Васићу најсрамније странице правосуђа БиХ
Полицијски службеник починио самоубиство Полицијски службеник починио самоубиство
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    7h 40m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    8h 24m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    12h 29m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    12h 33m
    2
  • На аеродрому откривена врећа са змијама у панталонама путника
    22h 44m
    0