Свјетска здравствена организација тражи повећање пореза на алкохол

05.12.2023. 19:13
0
ИЗВОР: srna.rs

Свјетска здравствена организација позвала је државе да повећају порезе на алкохолна пића и уведу их на производе који су тренутно изузети, као што је вино у неким европским земљама.

Пића са додатим шећером би, такође, требало да буду опорезована вишим стопама, саопштила је ова организација, додајући да сваке године 2,6 милиона људи умре од конзумирања алкохола, а осам милиона људи умре због нездраве исхране.

Рудигер Крех, директор Одјељења за промоцију здравља у Свјетској здравстевеној организацији, рекао је да опорезивање таквих производа по вишој стопи ствара здравију популацију.

- То има позитиван ефекат у цијелом друштву - мање болести и мање издвајања за лијечење. Такође, ова мјера утиче на спречавање насиља и повреда у саобраћају усљед конзумирања алкохола - рекао је Крех.

Свјетска здравствена организација објавила је данас и приручник о порезу на алкохол.

У њему се наводи да је већина пореза на алкохол ниска и није оптимално осмишљена и да се вино уопште не опорезује у 22 земље, углавном у Европи, позивајући државе да уведу више стопе и опорезују све врсте алкохола.

Стручњаци све више скрећу пажњу на утицај производа као што су алкохол и слатка храна на здравље, након што је постигнут значајан напредак у том смислу када се ради о пушењу.

Према подацима Свјетске здравствене организације, конзумирање алкохола је узрочни фактор за више од 200 болести и повреда, укључујући неке врсте рака, цирозу јетре и кардиоваскуларне болести.

Удружења произвођача алкохолних пића кажу да већи намети доводе до смањења продаје и нижих пореских прихода и угрожавају сами опстанак неких предузећа.

Коментари 0
Повезане вијести
Држави за ПДВ дугују више од 430 милиона КМ Држави за ПДВ дугују више од 430 милиона КМ
У БиХ највише пију млади од 15 до 29 година У БиХ највише пију млади од 15 до 29 година
Италијански фудбалер признао да је зависан од дроге и алкохола Италијански фудбалер признао да је зависан од дроге и алкохола
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    7h 42m
    10
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    6h 38m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    22h 22m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    23h 34m
    0
  • Посљедњи кондоров лет
    20h 7m
    0