Данас је Свјетски дан заштите животиња

04.10.2020. 21:28
0
ИЗВОР: buka

Свјетски дан заштите животиња, обиљежава се сваке године 4. октобра. Први пут почео се обиљежавати 1931. године током конвенције еколога у Фиренци, а његов је циљ био упозорити на положај угрожених животиња. Од тада до данас обиљежава се у свим земљама.

Удружења за заштиту животиња глобално обиљежавају тај дан како би повећале свијест о проблемима животиња те подстакле људе на размишљање о томе како се односе према животињама.

Овог дана  све организације за заштиту животиња и сви азили за животиње у свијету отварају своја врата за посјетиоце, организују информативно-едукативне штандове, радионице, разне врсте едукација, групна дружења, прикупљање донација и разне друге активности.

Ове активности  треба да нас подсете да су животиње равноправни становници наше планете са којима дијелимо свој живот на њој, да оне имају једнако право на живот као и ми и да животиње као и људи, осјећају бол, патњу, страх и стрес.

Централна идеја овог дана постало је истицање важности осталих животињских врста с којима човјек дијели планет, оних животиња које су све чешће жртве човјекове себичности, садизма и насиља.

С обзиром на све, образовањем и јавним активностима бораца за заштиту животиња настоји се створити нова култура поштовања и сензибилности, коју гаји све више људи у складу са својим могућностима, чиме би овај свијет постао праведнији за све који у њему живе.

По податцима свјетских организација, сваки дан нестану стотине животињских врста, а најугроженије су морске корњаче, гориле, панде, слонови, китови, тигрови, а животиње углавном угрожава човјек.

У свијету је познато око 1,8 милиона животињских врста, а претпоставља се да их је готово стотину пута више.

Милијарде животиња годишње се убијају због хране, већина се узгаја на индустријским фармама гдје цијели кратки живот живе у лошим условима. Милиони дивљих животиња се рањавају, прогоне и убијају, заробљавају у лову, истребљују, бивају предметом трговине на црном тржисту, за потребе производње крзна.

Огроман број кућних љубимаца пати и умире одбачен на улицама или у препуним азилима. Само у Европи преко 35.000 животиња годишње страда у мукама у бесмисленим експериментима.

Данашњи датум је посвећен свим животињама око нас који заједно са људима и биљкама планету Земљу чине јединственом.

Коментари 0
Повезане вијести
Ухапшен мушкарац који је држао и злостављао два вука и 67 паса Ухапшен мушкарац који је држао и злостављао два вука и 67 паса
„Петарде нису играчке“ - Драматично упозорење родитељима пред празнике „Петарде нису играчке“ - Драматично упозорење родитељима пред празнике
Зашто се убио Горан Карановић, младић који је волио и штитио животиње? Зашто се убио Горан Карановић, младић који је волио и штитио животиње?
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    13h 52m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    4h 50m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    13h 16m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    11h 31m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    13h 10m
    0